2Return deelt expertise in BE & NL samenkomst voor circulaire verpakkingen in de bouwsector

2Return deelt expertise in BE & NL samenkomst voor circulaire verpakkingen in de bouwsector

Op 17 januari 2024 brachten de Belgische en Nederlandse brancheverenigingen voor de bouwmaterialengroothandel - FeMa en HIBIN – verschillende partners inzake sustainable packaging én fabrikanten van bouwmaterialen samen om het gebruik van "circulaire verpakkingen en het circulaire palletretoursysteem" toe te lichten.

Organisatie

Hedy van Opzeeland (HIBIN) en Marnix van Hoe (FeMA) benadrukten de unieke samenwerking tussen België en Nederland op het gebied van duurzaamheid en circulaire verpakkingen, een primeur in hun gezamenlijk honderdjarige bestaan. Gevolgd door de innovatieve kijk van Pirre Wuytack (CEO) en Nathali Donatz (Marketing Director) van Vandersanden – die de gastheer & vrouw van de avond waren – op circulaire en CO-2-neutrale oplossingen. Een garantie tot succes, zo bleek.

2Return als ervaringsdeskundige

Martin Meurs van 2Return werd in dit verhaal aangesteld als kennisbron inzake verpakkingsafval reductie in de bouwsector, naast een toelichting van Ad Blokker van HIBIN over de vernieuwde retour registratie procedure. "Het Pallet Retour Systeem is de basis voor hergebruik van de bouwpallets en helpt bij het verlagen van de gebruikskosten per pallet", vertelt Martin Meurs.

Het zoeken naar manieren om duurzamer te ondernemen is meer dan ooit belangrijk, mede door de maatschappelijke opgave en de geldende regelgeving die in de EU van kracht is. Zo moeten alle sectoren zich toeleggen op afval reductie en de documentatie en rapportering van duurzaamheidsdoelen. Één zo’n target is dat bepaalde sectoren een afvalreductie van 25% moeten kunnen voorleggen.

De houten palletstroom onder de loep

De nieuwe trends op de markt zijn uiteraard een goede zaak voor nieuwe initiatieven omtrent verduurzaming. Bij 2Return - dé specialist in emballage pooling, pallet retoursystemen en RTI-management – proberen we echter de focus te houden op de houten palletstroom. Veel sectoren en bedrijven zijn nog steeds afhankelijk en tevreden van houten pallets in hun huidige supply chain. Hierbij helpt 2Return haar klanten CO-2 uitstoot en totale kosten van houten emballage aanzienlijk te verlagen én tegelijk het huidige ecosysteem niet extra te belasten door de houtconsumptie in te perken.

De houten palletstroom onder de loep

Het pallet retoursysteem van 2Return is een bijzonder succesvolle formule om de logistieke keten te vergroenen. In dit systeem kan quasi elk type pallet geïntegreerd worden. Dit kan gaan over lichte uitvoering pallets, display pallets, gebruikte CP pallets, Europallets of blokpallets, en zelfs op maat gemaakte of klant specifieke pallets. 2Return blikt dan ook met een positief gevoel terug op de afgelopen samenkomst en kijkt uit naar een groenere toekomst, in samenwerking met de gehele industrie.