Brexit: zijn uw pallets nog wel geschikt voor het VK?

Brexit: zijn uw pallets nog wel geschikt voor het VK?

Zoals u al weet heeft het Britse parlement een akkoord gegeven waarbij het Verenigd Koninkrijk (VK) geen onderdeel meer is van de EU. Dit akkoord heeft zeer grote operationele en strategische consequenties voor internationale organisaties binnen de EU en het VK.

De directe consequenties voor pallets en ander verpakkingshout

Een direct merkbaar gevolg van de Brexit is een verscherpte controle van goederen en stoffen aan de grens. Wanneer uw organisatie goederen van of naar het VK exporteert of importeert waar verpakkingshout (bv pallets) mee gemoeid is, dan moet dit hout behandeld zijn tegen schadelijke organismen. Daarnaast dient een markering aanwezig te zijn die bewijst dat het volgens de internationale standaard ISPM 15 richtlijn is behandeld. Wanneer uw lading niet aan de richtlijnen voldoet, kan een zending worden tegengehouden en zelfs vernietigd.

Wat kunt u doen?

Om geen risico te lopen met uw handel van en naar het VK raden we sterk aan om alleen verpakkingshout te gebruiken dat behandeld is volgens de internationale standaard ISPM 15 richtlijn. Deze richtlijn zal met het aflopen van de overgangsperiode op 31 december 2020 van kracht worden. Wanneer het (verpakkings-)hout geïmporteerd of geëxporteerd wordt zal het dus aan deze richtlijn moeten voldoen. De vier methodes uit de ISPM 15 richtlijn zijn:

  1. Hittebehandeling (HT)
  2. Methylbromide behandeling (MB), alleen in een aantal landen toegestaan
  3. Diëlectrische verhitting (DH)
  4. Behandeling met sulfurylfluoride (SF)

Daarnaast moet het hout voorzien zijn van een merkteken:

Bekijk ons assortiment nieuwe EPAL Europallets en éénmalige pallets die voorzien zijn van de juiste behandeling en zichtbare marketing volgens de internationale richtlijnen.

Heeft u vragen over onze leveringsmogelijkheden van houten pallets? Stel ze via info@rotom.nl of 0499 491010.