Houten pallets en verpakkingsindustrie ondergaan sterke marktontwikkeling

Houten pallets en verpakkingsindustrie ondergaan sterke marktontwikkeling

De wereldwijde houtmarkt gaat al enige maanden gebukt onder een ongekende dynamiek van sterk stijgende grondstofprijzen en afnemende beschikbaarheid. Ook voor de houten pallet- en verpakkingsindustrie in de Benelux wordt het steeds uitdagender om aan voldoende en kwalitatief goed hout te komen. Stijgende productprijzen van houten verpakkingen lijken daardoor onafwendbaar.

Een belangrijke prognose is dat de onrust op de houtmarkt consequenties zal hebben wat betreft prijsstelling en beschikbaarheid. De verwachting van Rotom en de branche is dat de vraag naar verpakkingshout onverminderd hoog zal blijven en boven het aanbod uitstijgt. Dit zal de prijs de komende periode sterk beïnvloeden. Feit is dat we daarnaast nog steeds in een pandemie verblijven met beperkende maatregelen. Deze factor zorgt voor extra onrust en brengt een zeer uitzonderlijke situatie binnen de gehele industrie teweeg.

Sinds het begin van de pandemie hebben wereldwijd zagerijen hun productievolume sterk teruggeschroefd. Tegelijkertijd is de vraag naar (gezaagd) hout toegenomen als gevolg van toenemende houtconsumptie. Daarnaast staat de sterke toename van de houtbehoefte in de doe-het-zelf-branche en andere particuliere producten. In tegenstelling tot de verwachting, is de beschikbaarheid van calamiteiten-hout in veel regio’s afgenomen in plaats van toegenomen. Ook het volume aan rondhout is gelimiteerd met sterk stijgende prijzen.

Een overzicht van de belangrijkste oorzaken in willekeurige volgorde:

  • Grote overzeese vraag (o.a. VS, China, Noord-Afrika, Japan, Zuid-Korea)
  • Afname beschikbaarheid van rondhout
  • Kwaliteit en beschikbaarheid van calamiteitenhout (regionaal)
  • Zeer slechte afzetmarkt van restproducten
  • Impact COVID-19 op de productieplanning dankzij uitval en beperkende maatregelen
  • Beschikbaarheid en continuïteit van transport
  • Stijgende (wereldwijde) vraag naar hout o.a. voor toepassing in de (prefab) bouw

De hogere tarieven voor nieuwe pallets zorgt ervoor dat er een verschuiving van de vraag ontstaat van nieuwe pallets naar gebruikte pallets. Hierdoor wordt de verhouding tussen vraag en aanbod verstoord. Als gevolg hiervan verwachten wij dat ook de tarieven voor gebruikte pallets zullen stijgen in de voor ons liggende periode.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen via email of via phone.