Rotom kiest voor duurzaam en hergebruik

Rotom kiest voor duurzaam en hergebruik

De recente schaarste op hout heeft tot enorme fluctuaties in prijzen en beschikbaarheid geleid. Deze schaarste heeft, in combinatie met het maken van milieubewuste keuzes, geleid tot intensivering van de zoektocht naar de duurzame optie. Met vestigingen door heel Europa kunnen dit soort keuzes van Rotom nominaal gezien veel impact hebben. Een voorbeeld van zo’n duurzame keuze is het in gebruik nemen van een machine waarbij hergebruik van hout centraal staat bij de productie van onze houten pallets.

Duurzaamheid neemt een steeds centralere plek in, in zowel de maatschappij als het bedrijfsleven. Als één van de grotere palletleveranciers in Europa is Rotom altijd opzoek naar het duurzame alternatief. Dit kan zijn door extra duurzaam hout te kiezen dat speciaal gekweekt is voor de palletbranche, of door grondstoffen of producten te kiezen die extra lang meegaan. Nog een optie is voor een machine te kiezen die de verwerking van duurzaam materiaal nog beter kan faciliteren. Rotom Portugal heeft recent een machine geïntroduceerd en in gebruik genomen die pallets kan fabriceren van zowel nieuw als van gebruikt hout. Een belangrijke stap in de verduurzaming van de keten.

Waar veel machines juist een heel precieze of kleine foutmarge hebben, is het voor machines die pallets fabriceren waardevol om hout te kunnen verwerken dat net iets afwijkt van de standaard. Vanwege kleine imperfecties kan hout namelijk al snel afgeschreven worden. Zonde, vinden we bij Rotom. Daarom is gezocht naar een machine dat om kan gaan met hout dat wellicht afgeschreven was wanneer de foutmarge kleiner was geweest. Op deze manier wordt dus hout gebruikt dat voorheen wellicht versnipperd was om bijvoorbeeld tot houtvezel te verwerken voor palletklossen. Ook geen slechte optie wat betreft duurzaamheid, echter willen we de levensduur van hout natuurlijk zoveel mogelijk verlengen.

Deze machine van leverancier Cekamon is niet de eerste aankoop van onze vestiging in Portugal die erop gericht is zo efficiënt mogelijk van grondstoffen gebruik te maken. Eerder zijn al een palletzaag, eind-zaag en een pallet-demonteermachine gekocht. Ook hierbij stond hergebruik en duurzaamheid centraal. Alle aankopen samen maken mogelijk dat zowel gebruikt hout als hout zonder standaard afmetingen alsnog verwerkt kunnen worden tot de elementen waaruit een pallet bestaat. Zo proberen we bij Rotom toe te werken naar een zo lang mogelijke levenscyclus en zo min mogelijk afval.

Meer weten over onze producten, service en werkwijze? Neem dan contact met ons op. We lichten graag toe hoe we kiezen voor duurzaam.