Steeds hogere houtprijzen op de Europese markt

Steeds hogere houtprijzen op de Europese markt

Houtprijzen zijn door de sluiting van zagerijen en een onverwachte stijging van de vraag naar hout naar het hoogste niveau in twee jaar tijd gesprongen. Vanwaar zo'n plotselinge ontwikkeling?

COVID-19 blijft zich over de hele wereld verspreiden en veel zagerijen zijn gesloten als gevolg van de pandemie in april en mei. Geconfronteerd met de vrees voor een mogelijke recessie voorspellen veel industrieën een afname van de vraag naar veel grondstoffen, waaronder hout.

Deze voorspellingen hebben niet gewerkt en in plaats daarvan is de vraag naar hout sinds april sterk toegenomen, voornamelijk door het toegenomen gebruik van gezaagd hout voor doe-het-zelf werk en de bouw van nieuwe houten huizen.

Wat is de impact van de situatie in de VS op de Europese economie betreffende de houtkap?

Een rapport van de FEFPEB-organisatie (Fédération Européenne des Fabricants de Palettes et Emballages en Bois) heeft over de situatie in de VS geschreven.

" In slechts drie maanden; er waren onderbrekingen in de toevoer van hout vanuit Zuid-Amerika naar de VS; en in Canada daalde de productie met 13 procent in de eerste vijf maanden van 2020. Als gevolg daarvan hebben de Europese houtleveranciers - met name in Duitsland en delen van Scandinavië - hun export naar de Amerikaanse en andere niet-Europese markten verhoogd; dit heeft geresulteerd in een omleiding van hoeveelheden die anders beschikbaar zouden zijn voor Europese gebruikers." (https://www.fefpeb.eu/news/press-release-fefpeb-highlights-international-squeeze-on-wood-sector)

Door de onderbreking van de productie aan het begin van het jaar en de daaropvolgende vermindering van de capaciteitsbenutting is het volume van het beschikbare hout afgenomen, terwijl de vraag hoog bleef. Dit heeft gevolgen voor de gehele economie, inclusief de kosten van de pallets. Een aanzienlijk deel van de kosten van een pallet is gerelateerd aan de prijs van het hout waarvan het is gemaakt en hogere houtprijzen betekenen duurdere nieuwe pallets.

Het valt niet te ontkennen dat het momenteel moeilijk is om de toekomst van de houtmarkt te voorspellen. Het gebruik van de terugwinning van verpakkingen, pooling of de aankoop van tweedehands pallets zal echter de kosten van bedrijven in tijden van schommelingen in de houtprijs aanzienlijk verminderen.

Wij zijn al meer dan 4 decennia actief in de verpakkingsindustrie en zijn getuige van vele sprongen en dalingen in de prijzen van hout. Daarom hebben we strategieën ontwikkeld om onze klanten te helpen de kosten van houten verpakkingen te verlagen.

Voor meer informatie over kosten beheersingsmaatregelen of om te weten te komen hoe onze diensten de verpakkingskosten in uw bedrijf kunnen verlagen, kunt u contact opnemen met ons team.