Handel tijdens Brexit - stem uw pallets af op de nieuwe eisen

Handel tijdens Brexit - stem uw pallets af op de nieuwe eisen

Het Verenigd Koninkrijk heeft de EU officieel verlaten op 31 januari 2020. Na een overgangsperiode werd een formele handelsovereenkomst ondertekend. Deze is op 1 januari 2021 in werking getreden, wat betekent dat elk houten pallet ISPM15-gecertificeerd moet zijn. Dit is een verplichte wettelijke vereiste voor de handel tussen het VK en de EU.

Tot op de dag van vandaag worden ongeveer 100 miljoen pallets gebruikt in de handel tussen het VK en de EU. Door de veranderingen ten gevolge van Brexit is de vrees gerezen dat er niet genoeg ISPM15-conforme pallets beschikbaar zullen zijn. De Britse industrie heeft moeilijkheden ondervonden door een tekort aan warmtebehandelingsovens, alsmede door extra vertragingen in verband met Covid-19. 1

Wat betekent Brexit voor uw bedrijf?

Als u actief importeert of exporteert tussen het VK en de EU-landen, dan is het van het grootste belang dat u er zeker van bent dat al uw houten verpakkingen voldoen aan de meest recente handelseisen en dat ze de nodige certificering hebben.

Dit geldt voornamelijk voor massief houten verpakkingen, zoals kratten, pallets en palletranden. Als u zich niet aan de regels van ISPM15 houdt, zal uw verpakking worden geweigerd of vernietigd en zult u de goederen op een andere manier moeten vervoeren.

Wat is de ISPM15-norm?

ISPM15 is een wereldwijde verordening ter voorkoming van de verspreiding van plantenziekten en plagen via houten verpakkingsmateriaal. Om dit te voorkomen is een warmtebehandeling (HT - Heat Treatment) en een passende etikettering vereist.

In Polen wordt de registratie van fabrikanten uitgevoerd en gecontroleerd door het Instituut voor Houttechnologie in Poznań (afdeling Houtproeven en -toepassingen). De registratie van een fabriek hangt af van de resultaten van een voorafgaande controle door het personeel van het Instituut. Geregistreerde entiteit ontvangt een individueel nummer dat wordt gebruikt voor productmarkering. Al vele jaren werken wij nauw samen met nationale gewasbeschermingsorganisaties zoals de Algemene Inspectie Gewasbescherming en Zaadinspectie in Warschau om ervoor te zorgen dat onze processen worden gecontroleerd en in overeenstemming zijn met de richtlijnen.

Een warmtebehandeling wordt momenteel beschouwd als de beste manier om hout te prepareren, zoals vereist door ISPM 15. Andere behandelingen die in het verleden zijn gebruikt, zoals chemische fumigatie, hebben geleid tot terugroepacties in de voedings- en farmaceutische industrie vanwege bepaalde hoeveelheden aangetroffen chemicaliën. Chemische fumigatie kan ook een onaangename geur achterlaten die hinderlijk kan zijn. Dit is nog een reden waarom warmtebehandeling zo belangrijk is en wordt beschouwd als de beste en veiligste manier om te voldoen aan ISPM 15. Warmtebehandeling van pallets is niet schadelijk, vermindert het vochtgehalte en maakt een veilige behandeling van pallets mogelijk. De warmtebehandeling van pallets (bekend als thermische fumigatie) heeft vele voordelen, waaronder:

  • het is niet schadelijk
  • het vermindert het vochtgehalte in de pallet
  • het maakt een veilige verwerking mogelijk

Houten pallets: hoe ziet het warmtebehandelingsproces eruit?

Houten verpakkingsmaterialen zoals houten pallets worden warmtebehandeld in een gespecialiseerde kamer volgens specifieke richtlijnen die de temperatuur en de duur van de behandeling specificeren.

De houten verpakkingen moeten worden verwarmd tot de minimumtemperatuur van de houtkern, die 56 graden Celsius bedraagt. Deze houtkerntemperatuur moet ten minste 30 minuten worden aangehouden.

Houten pallets worden warmtebehandeld in een speciale droogkamer

Verpakkingen van hout, zoals pallets en palletranden, worden warmtebehandeld door ze in een gespecialiseerde droger te plaatsen die het hout tot een bepaalde temperatuur verhit en deze temperatuur vervolgens op peil houdt. De ovens worden regelmatig geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat ze aan alle eisen voldoen.

Welke markeringen hebben warmtebehandelde pallets?

Elke verpakking die de fumigatie heeft ondergaan, moet worden gemerkt. Pallets, palletranden of houten kratten die aan de ISPM 15-norm voldoen, krijgen een wereldwijd erkend waarmerk. Het krijgt het IPPC-logo, dat bestaat uit een korenaar met daarnaast het teken "IPPC". Daarnaast krijgt het de tweeletterige landcode van de Internationale Organisatie voor Standaardisatie.

ISPM15 markering op een met hitte gefumigeerd houten pallet

Import en export van houten verpakkingen buiten het VK

Alle verpakkingen voor de invoer van goederen moeten voldoen aan de internationale ISPM15-normen en dienovereenkomstig worden gecertificeerd. In uw contract met de exporteur moet u van tevoren de eisen voor houten verpakkingen vastleggen. Dit zal uw bedrijf helpen beschermen tegen onverwachte situaties wanneer de verpakking niet door de inspectie komt. In dat geval verpakt u de goederen opnieuw in een met ISPM15 voorbehandelde verpakking en vernietigt u de vorige verpakking of stuurt u die terug naar de leverancier. Hetzelfde geldt voor de export. Indien u houten pallets gebruikt om goederen te exporteren, controleer dan of het land waarmee u handelt de ISPM15-norm vereist in zijn specificaties voor houten verpakkingen. U kunt hiervoor contact opnemen met uw nationale organisatie voor plantenbescherming.

Populaire houten pallets in het VK

In het VK is een veel gebruikt type ladingdrager de 1200 x 1000 mm pallet. Dit is een pallet van 9 blokken, met een frame rond de omtrek. Veel leveranciers beschouwen dit palletontwerp als typisch Brits, maar het is slechts één van de vele soorten pallets in het Verenigd Koninkrijk. Het is gewoon opgenomen als een van de vijf maten van de standaard ISO 6780 en EN 13382 pallets. In het verleden is de VK 1200 x 1000 mm pallet afgeleid van de in de VS overheersende tweezijdige lengte- en steunpallet, de zogenaamde "48 x 40" inch Amerikaanse pallet. Vanaf het begin werd een ontwerp gebruikt dat bestond uit 9 houtskeletblokken rond de perimeter, waarbij de bevestigingen, diktes en houtsoorten in de loop der tijd veranderden.

Rotom is een gecertificeerde producent van houten pallets

Als ervaren fabrikant en leverancier van houten pallets zijn wij goed geplaatst om onze klanten te ondersteunen bij het doorvoeren van de vereiste veranderingen. Wij werken actief samen met onze klanten in zowel het VK als de EU om te zorgen voor een vlotte doorstroming van vervoerde goederen, ongeacht de Brexit.

Wanneer u houten pallets koopt, wilt u er absoluut 100% zeker van zijn dat de producten die u ontvangt een goede warmtebehandeling hebben ondergaan en veilig zijn voor gebruik. Daarom moet u altijd controleren of pallets en andere verpakkingen goed zijn beschermd. De droge toestand van houten verpakkingen wordt door vele factoren beïnvloed, zoals de luchtvochtigheid en de wijze van vervoer.

Wat het productieproces zelf betreft, garanderen wij onze klanten dat de houten pallets die door Rotom worden verkocht, naar behoren en volgens de ISPM15-norm zijn voorbereid. Rotom beschikt over eigen droogfaciliteiten, zodat wij de warmtebehandeling van pallets kunnen controleren en zorg kunnen dragen voor het juiste verloop van het droogproces. Als onderdeel van het hele proces, bieden wij al onze klanten een ISPM15-certificaat ter bevestiging van de toepassing van thermische fumigatie.

Koop warmtebehandelde pallets

Bij Rotom kunnen we het u gemakkelijk maken om te voldoen aan de ISPM15 richtlijnen. Wij kunnen een breed scala aan producten leveren, waaronder pallets, massief houten kratten, opengewerkte kratten, multiplex of OSB platen, evenals palletranden. Al onze producten worden geleverd met een certificaat dat bevestigt dat ze goed gedroogd zijn, een bedrijfsregistratiedocument en de details van het proces, zodat u zeker kunt zijn van uw aankoop.

De ISPM15 regelgeving is een belangrijk aspect van de houten palletindustrie. Met de toename van de wereldhandel is het een belangrijk element om het risico van aantasting door ongedierte uit te sluiten en ervoor te zorgen dat alle houten pallets veilig zijn. Als u meer wilt weten over hoe u uw verpakking conform ISPM15 kunt maken met de huidige regelgeving, staan wij tot uw dienst.

Źródło:


1 Bloomberg