Veilig werken met rolcontainers

Veilig werken met rolcontainers

Wist u dat 20% van de gemelde ongevallen in supermarktketens en 35% van de gemelde ongevallen in de sector distributiebedrijven wordt veroorzaakt door onjuiste behandeling van rolcontainers? Volgens een rapport opgesteld door het HSE Institute in het VK, is oneigenlijk gebruik van gaascontainers de oorzaak van veel ongevallen.

Rolcontainers zijn ongeveer half zo groot als een pallet, met vier wielen en metaaldraadzijden en basis om goederen tijdens transport op te slaan. Afhankelijk van de toepassing kunt u karren met 2, 3 of 4 zijden selecteren.

3-zijdige display-rolcontainer met 4 planken

Rolcontainers zijn een noodzakelijke logistieke oplossing die wordt gebruikt in veel industrieën, zoals de medische sector of levensmiddelensector. Ze vergemakkelijken het transport van goederen van distributiecentra naar winkels, en vormen ook de basis voor het transport van producten in supermarkten om de voorraad in de schappen aan te vullen. In de medische industrie vervullen rolcontainers hun functies perfect omdat ze hygiënisch en schoon zijn en het transport rustig en soepel verloopt. Vanwege hun gebruik zijn rolcontainers erg populair in veel andere industrieën.

Gebruik van rolcontainers als wasmand in ziekenhuizen

Wanneer u echter met rolcontainers werkt, moet u rekening houden met verschillende belangrijke veiligheidsinstructies. Als met deze belangrijke zaken geen rekening wordt gehouden, kan er tijdens het transport een ongeluk gebeuren.

Enkele belangrijke veiligheidstips die u in uw magazijn moet toepassen wanneer u rolcontainers gebruikt:

Veiligheid bij het laden en lossen:

Een van de belangrijkste oorzaken van letsel en ongevallen in magazijnen is het hoge percentage goederen dat wordt geladen en gelost vanuit rolcontainers, zonder dat medewerkers pauzes nemen. Soms zijn de eisen erg hoog, wat betekent dat werknemers extra uren werken om de efficiëntie van het magazijn te verhogen.

Voorbereiding van de goederen voor verzending in het magazijn met behulp van rolcontainers

Continu tillen kan spierpijn en verwondingen veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat werknemers tijdens het werk pauzes nemen, naast rekoefeningen om uw spieren te laten ontspannen. Dit zal hun gezondheid behouden en elke vorm van letsel voorkomen.

Het is ook noodzakelijk om rolcontainers van goede kwaliteit te gebruiken (hier kunt u ons aanbod van rolcontainers bekijken), die veilig laden en lossen garandeert. Door deze eenvoudige stappen te volgen, voorkomt u letsel en ongevallen op de werkplek. Daarom moeten veiligheidsinstructies in acht worden genomen tijdens het laden en lossen in het magazijn.

Zet de zijkanten van de rolcontainer vast met bevestigingsbanden

Om ongelukken met betrekking tot de verplaatsing van goederen bovenop de rolcontainer te voorkomen, is het de moeite waard om voor een goede stabilisatie van de lading te zorgen. Bevestigingsbanden en accessoires voor rolcontainers zijn hier bruikbaar voor. Wilt u goederen beveiligen in een rolcontainer? Kies een sterke PP-band (stof + kunststof) omdat deze sterk, duurzaam en flexibel is. Het is ook de moeite waard om medewerkers op te leiden zodat ze niet vergeten dat ze met bevestigingsband vastzitten.

Een bevestigingsband bevestigt de goederen in een rolcontainer

Veilige verplaatsing van rolcontainers

Medewerkers behoren goed te zijn opgeleid in het verplaatsen van rolkarrenwagens op de werkplek. Hoewel de containers naar hun bestemming kunnen worden getrokken, veroorzaakt dit een hoge mate van impactstress die ladingen en verwondingen kan veroorzaken voor de netvrachtwagenchauffeur. Daarom moeten rolcontainers alleen op loopsnelheid rond de werkplek worden geduwd, zodat ze niet overmatig veel vaart krijgen, wat hun plotselinge stoptijd in een noodgeval kan belemmeren. Vergeet ook niet dat de rem vóór het laden moet worden vergrendeld - dit zal de kar tijdens het laden immobiliseren.

Werknemers moeten er ook voor zorgen dat één persoon die de kar handmatig bestuurt, slechts één container tegelijk bedient. In grote magazijnen worden, om tijd te besparen, elektrische trolleys gebruikt, die meerdere stuks tegelijk kunnen vervoeren. U moet echter nog steeds voorzichtig zijn wanneer u meer rolcontainers vervoert.

Hellingen en ruw gebied

Het op en neer bewegen van nestbare trolleys op een helling en een ruw oppervlak kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Een beetje onzorgvuldigheid met een helling kan een ernstig ongeval veroorzaken. Daarom is het essentieel om voorzichtig te zijn in een dergelijke situatie. De beste oplossing is om zware goederen langzaam te verplaatsen en ze de helling af te duwen, in plaats van te proberen te voorspellen hoe een geladen rolcontainer zich op een hellend oppervlak zal gedragen. In situaties waarin rolcontainers over dergelijke oppervlakken moeten worden verplaatst, moeten veel werknemers helpen de container te verplaatsen, zodat deze niet kan kantelen of uit de hand kan lopen. Het is ook een goede gewoonte om de beweging van geneste containers op wielen over een hellend vlak licht te laden. Dit kan helpen om de veilige beweging van de rolcontainer te waarborgen.

Wielen als contactpunt

Wielen op rolcontainers zijn bedoeld om soepel over de vloer van magazijnen, fabrieken en winkels te bewegen, maar moeten goed worden onderhouden om veiligheidsproblemen te voorkomen. Omdat deze onderdelen constant worden gebruikt, kunnen ze gemakkelijk worden beschadigd of kunnen de lagers slijten, waardoor een enkel wiel in de rolcontainer wrijving veroorzaakt, wat de beweging van de eenheid als geheel beïnvloedt.

Als de rolcontainer niet soepel beweegt, kan dit problemen veroorzaken voor de bediener omdat dan de beweging van de container onvoorspelbaar is, wat kan leiden tot veiligheidsproblemen, b.v. handen, voeten en ledematen kunnen vast komen te zitten tussen de container en andere oppervlakken, zoals de zijkanten van een andere rolcontainer of de planken. In elk bedrijf dat rolcontainers gebruikt, moet een regelmatig onderhoudsschema worden gebruikt. De wielen van elke trolley moeten worden gecontroleerd op defecten en eventuele problematische wielen moeten onmiddellijk worden vervangen.

Overlaad containers niet

Een van de meest voorkomende redenen voor ongevallen met rolcontainers in magazijnen is overbelasting. Vaak worden werknemers verleid om containers te overbelasten om de klus sneller te klaren. Dit mag echter nooit worden gedaan.

Het is beter om twee keer met minder goederen op en neer te gaan dan een kar te overbelasten, wat een gevaarlijke situatie creëert. Houd u altijd aan de belastinglimieten. Ook is het veiliger om onder de maximale laadcapaciteit van de container te gaan dan er voorbij te gaan. Denk er ook aan de goederen veilig te stapelen. We pakken de zwaarste dingen onderaan, lichter bovenaan, dan is de distributie van goederen in de rolcontainer geschikt. Bij Rotom hebben we rolcontainers speciaal ontworpen voor zware ladingen met een laadvermogen tot 600kg.

Correct gebruik van rolcontainers

Er is nu een grote verscheidenheid aan verschillende rolcontainers, van duurzame staalconstructies tot lichtgewicht karren met opklapbare zijkanten die gemakkelijk kunnen worden opgeslagen wanneer dat nodig is. Een van de beste manieren om veilig gebruik van containers op de werkplek te garanderen, is door rolcontainers te kiezen die geschikt zijn voor uw behoeften.

Het kan voorkomen dat bedrijfseigenaren overleg moeten plegen met managers en werknemers om erachter te komen welke uitdagingen het gebruik van rolcontainers met zich meebrengt. Door te begrijpen hoe de rolcontainers in het bedrijf worden gebruikt, kunt u de juiste containers kiezen zodat het transport en de inventarisbewegingen ongevalvrij zijn.

Correct gebruik van rolcontainers

Veiligheid samenvatting:

  • Duw de container voor je uit terwijl je je rug recht houdt, trek er niet aan
  • Gebruik altijd twee handen terwijl u de rolcontainer op schouderhoogte houdt
  • Pak de rolcontainer vanaf de kant van de zwenkwielen - dit maakt het rijden van de unit eenvoudiger
  • Controleer of er geen vuil op de wielen zit, b.v. folies, waardoor het gebruik van de truck moeilijk kan zijn
  • Blokkeer de rem op de wielen alvorens te laden
  • Gebruik beschermende handschoenen en schoenen
  • Zorg voor een schone en vlakke vloer - een vuile en ruwe ondergrond verhoogt het risico op wielschade en vereist meer sterkte
  • Gebruik alleen geteste en veilige rolcontainers, bewaar beschadigde containers afzonderlijk
Veilige bediening van kooikarren

Verhuur van rolcontainers maakt echt winst voor het bedrijf

Als u al hebt besloten over specifieke containers voor veilig gebruik, moet u zeker overwegen om deze producten te kopen of huren. In Rotom bieden we naast aankoop ook de verhuur van rolcontainers aan tegen zeer gunstige voorwaarden. Het is een praktische oplossing die van toepassing is wanneer u zeer snel rolcontainers nodig heeft tijdens een periode van toegenomen aantal bestellingen of de piek van het seizoen, of wanneer u niet lang kunt wachten op de levering van gekochte containers.

Verhuur is ook erg handig voor de ondernemer omdat het geen kostbare opslag van ongebruikte containers vereist. Het is een snelle en eenvoudige manier om meer bestellingen uit te voeren zonder extra geld te investeren in de aankoop van verpakkingen. Het is ook een flexibele oplossing omdat u eenvoudig de huurperiode van de rolcontainers kunt verlengen. Bij Rotom zorgen we er ook voor dat rolcontainers aan alle veiligheidseisen voldoen, omdat we om het onderhoud van vrachtwagens geven, zodat gehuurde rolcontainers worden getest en gemakkelijk te gebruiken zijn.