Inflatie 2022 - hoe concurrentieel blijven in de logistiek sector ondanks prijsstijgingen?

Inflatie 2022 - hoe concurrentieel blijven in de logistiek sector ondanks prijsstijgingen?

De inflatie in de eurozone bedroeg in mei 2022 8,1%, terwijl in Nederland het op 8,8% staat volgens het CBS. Hoewel de inflatie in mei in Europa niet versneld is zoals in de voorgaande maanden en het groeitempo van land tot land verschilt, bereikte zij toch haar hoogste peil ooit. De inflatie - die niet alleen in de EU hoog blijft, maar ook in het VK, de VS en daarbuiten - bezorgt de centrale banken kopzorgen.

De recordinflatie in de eurozone is het resultaat van vele factoren, waaronder pandemieën, stijgende energie- en brandstofprijzen, de oorlog in Oekraïne en andere verstoringen. Als bedrijven daarom concurrentieel en veerkrachtig willen blijven in de turbulente economie van vandaag, moeten ze manieren zoeken om hun totale bedrijfskosten te verlagen en de effecten van inflatie te verzachten.

Een goed begin is om uw uitgaven en logistieke werkzaamheden onder de loep te nemen. Aan de constante aankoop van nieuwe verpakkingen, transport, afvalverwijdering en recyclage zijn hoge kosten verbonden. Hoe kan u de toenemende eisen en verzoeken in tijden van ontwrichting en onvoorziene gebeurtenissen met elkaar in overeenstemming brengen? Logistieke diensten kunnen het antwoord zijn, waardoor u alle middelen die al in omloop zijn verstandig kan beheren. In dit artikel zullen we ons focussen op de besparingen die het gevolg zijn van innovatief beheer van ladingdragers.

Hoge transportkosten - overstappen op de circulaire verpakkingsstrategie

De vrachtkosten van het zeevervoer, de hoge brandstofprijzen, het zijn allemaal redenen voor de almaar stijgende kosten van transport. Geschat wordt dat de kosten voor het daadwerkelijk verplaatsen van een product van het ene punt naar het andere de grootste factor vormt in de totale kosten van een supply chain, doorgaans 50% van het totale product. Dit is inclusief brandstof- of verzendkosten, verzekering, enz. Wanneer een transporteur bijvoorbeeld pallets levert, wordt de terugreis vaak gemaakt met lege vrachtwagens. Gezien de voortdurende stijging van de brandstofprijzen zouden alle ondernemingen ernaar moeten streven deze kosten te elimineren.

Het kiezen van een pooling oplossing elimineert de kosten van "leeg" transport en onnodig kilometers. Het bestaat uit het groeperen van leveringen en meervoudig gebruik van dezelfde transportmiddelen. De poolingservice omvat ook andere mogelijkheden, zoals opslag van deze ladingdragers op meerdere locaties (meer dan 10 landen in Europa), reparatie en onderhoud, en beheer van het gehele circulatieproces. Dit verlaagt de kosten van transporteenheden en kilometers, wat milieuvriendelijk is en zorgt voor een transparantere supply chain. Bovendien krijgt u gratis opslagruimte en bespaart u op de aankoopkosten van nieuwe ladingdragers. U kunt het belang !van besparingen op transportkosten lezen in het artikel: Stijgende transportkosten: Leer manieren om logistieke verpakkingen te optimaliseren

Verlaag de kosten afkomstig door schade aan goederen - ontwerp ladingdragers voor uw logistieke behoeften

Als de gebruikte verpakking van slechte kwaliteit is, kan dit de totale kosten verhogen als gevolg van schade aan de goederen tijdens het transport. Daar staat tegenover dat verpakkingen die meer bescherming bieden dan nodig is, leiden tot een onnodige stijging van de logistieke kosten. Daarom is het het beste om de verpakking te ontwerpen op een manier dat de verpakkingstijd minimaliseert. Medewerkers kunnen goederen dan sneller en efficiënter verpakken, wat betekent dat er minder geld wordt uitgegeven aan productbehandeling en verpakking.

Verlaag de kosten afkomstig door schade aan goederen - ontwerp ladingdragers voor uw logistieke behoeften
Ontwerp media voor uw logistieke behoeften

Een goed ontworpen pallet, doos of andere ladingdrager verlaagt de transportkosten op de lange termijn. Verpakkingen die speciaal voor uw goederen zijn ontworpen, zorgen voor een perfecte pasvorm en betere bescherming, waardoor de transportkosten worden verlaagd. Ook bespaart u geld op extra materialen zoals karton of plastic folie omdat u deze niet meer hoeft te gebruiken om de goederen in te pakken tijdens het transport.

Rotom evalueert de kosten als geheel en past deze bij de productontwikkelingvan de verpakking ook aan op de wijze van transport waarin deze zal worden gebruikt. Het verpakken van goederen voor verzending per spoor of vrachtwagen zal bijvoorbeeld anders zijn dan het verpakken van goederen voor verzending per vliegtuig. Door deze factoren aan te passen, wordt de ruimte dat de zending inpakt verkleind en wordt de efficiëntie van het gebruikte transport vergroot. U kunt meer lezen over de rol van verpakkingsontwerp en hoe we dat doen voor onze klanten in het artikel: Pas de verpakking aan uw productie- en toeleveringsketen aan

Dure aankoop van verpakkingen - verpakking hergebruiken

Het is stilaan wereldwijd geweten dat de kosten van staal en hout constant stijgen. In de artikels Huren van metalen verpakkingen als oplossing voor stijgende staalprijzen , of Blijven de prijzen van verpakkingen maar stijgen? Wij hebben de praktische oplossing! Hierbij brengen we de redenen voor de huidige situatie op de grondstoffenmarkt aan het licht. Een belangrijke factor in de verzendkosten van een product is de prijs van de materialen die worden gebruikt om het product te verzenden. Wanneer de eindgebruiker de verpakking gewoon weggooit, moet de transportmaatschappij de ladingdragers opnieuw inkopen voor de volgende zending.

Daarom moedigen we bedrijven, waar mogelijk, aan om af te stappen van ladingdragers voor eenmalig gebruik en herbruikbare verpakkingen te gebruiken die kunnen worden hergebruikt. Dit vermindert de hoeveelheid verpakking die het bedrijf moet kopen . Bovendien , het zal de milieukosten verlagen omdat u op een duurzame manier te werk gaat en de hoeveelheid geproduceerd afval per eenheid vermindert.Wilt u weten welke andere voordelen u op lange termijn krijgt van het meermalig gebruik van ladingdragers ? Lees dan ons artikel: Maak winst met statiegeldverpakkingen.

Dure aankoop van verpakkingen - verpakking hergebruiken
Hergebruik verpakkingen - gebruik statiegeldverpakkingen

Wat als het grootste deel van uw verpakking waarmee u uw producten naar klanten verzendt, niet bij u terugkomt, maar wél hergebruikt kan worden? Dit is het perfecte moment om packaging recovery. Dankzij deze service verlaagt u de kosten voor nieuwe ladingdragers en hun impact op de natuurlijke omgeving.

Hergebruik van reeds geproduceerde verpakkingen - uw voordeel

Dan nu de details. Aan de hand van volgend voorbeeld zullen wij u demonstreren waarom het zinvol is zich te concentreren op het herstel van reeds bestaande ladingdragers. De simulatie toont de kosten met de huidige situatie (geen recuperatie) en de situatie met de terugwinning van pallets met bijna identieke parameters.

Aannames (huidige situatie):

  • Het huidige pallettype is een balken pallet (planken dek, met verticale balken aan onderzijde) afmeting 1040x840mm; weegt 10kg en bevat 0,022 m3 hout.
  • Pallets worden nu niet hergebruikt. 70% van de pallets wordt direct door de (onder)aannemer afgevoerd van de bouwlocatie voor recycling. De overige 30% gaat retour naar de leverancier die de pallets vervolgens afvoert naar het recyclingbedrijf.
  • Er wordt geen statiegeld geheven
  • Aankoopprijs: € 7,50
  • Pallets geleverd: 100.000
Hergebruik van reeds geproduceerde verpakkingen - uw voordeel
Terugwinning van reeds geproduceerde verpakkingen

Aannames (nieuwe situatie):

  • Hetzelfde pallettype met verzwaarde planken; 0,025 m3 hout en weegt 11kg.
  • Aankoopprijs:€ 8,50.
  • Gelijk aan de huidige situatie wordt 70% van de pallets opgehaald op de bouwlocatie. En 30%bij de handelaar.
  • Om de retourname te borgen, wordt statiegeld geheven van€ 10,00 per pallet. Bij retourgave wordt€ 9,00 gecrediteerd voor een goede pallet en€ 7,00 voor een kapotte pallet.
  • Inzameling gebeurt één keer per maand met een minimum van 1 laad meter en met een vastgesteld profiel van goederenleveringen verdeeld tussen handel en bouwplaats.
Hergebruik van reeds geproduceerde verpakkingen - uw voordeel
Kosten van pallets bij retourzending

Om meer te weten te komen over de rol van het hergebruik van ladingdragers en cijfers om u te overtuigen van duurzame logistieke oplossingen, kan u de 1e editie van onze whitepaper bekijken: Hergebruik van ladingdragers op maat is een duurzame oplossing.

Hoge opslagkosten - zet in op een terugkoop van verpakkingen

Tijd is geld, en dat geldt ook voor opslagruimte. Het goed managen van een verhuur pool van pallets of andere ladingdragers draagt ​​bij aan het verlagen van de opslagkosten. Als u geen waardevolle ruimte meer heeft in uw magazijn en er veel ruimte wordt ingenomen door ongebruikte verpakkingen, gebruik dan de optie van een terugkoop . Hoe ziet het terugkopen van verpakkingen er eigenlijk uit? Meer details vindt u in het artikel: Heeft u te weinig ruimte in uw magazijn? Wij kopen uw overbodige verpakkingen terug .

Duurzame logistieke diensten betekenen minder milieukosten

Omgevingsfactoren kunnen de totale logistieke kosten van een bedrijf beïnvloeden. Dit kan de vorm aannemen van belastingkosten, problemen met het voorraadgebruik, brandstofkosten, enz. Deze kosten kunnen concreet– kwantificeerbaar – zijn of subtieler als ze bijvoorbeeld betrekking hebben op de totale milieukost van een logistieke operatie. Deze kosten moeten zorgvuldig worden afgewogen en hoe "duurzame logistiek" daar verandering in kan brengen. En dat kan veel veranderen.

Logistieke activiteiten zijn gelaagd en complex, dus het is niet altijd op het eerste gezicht duidelijk welke factoren het meest bijdragen aan onnodige kosten. Natuurlijk begrijpen wij dat elke supply chain zijn eigen individuele behoeften heeft en een specifieke aanpak vereist.

Als u klaar bent om uw winstgevendheid te verhogen, neem dan contact met ons op en onze specialisten nemen graag de tijd om uw supply chain te analyseren en de belangrijkste kosten oorzaken te identificeren, degene die buitensporig of zelfs volledig overbodig zijn. Zodra dit achter de rug is, kunnen we een actieplan ontwikkelen om uw bedrijf te helpen een maximale verzendefficiëntie te bereiken, waardoor u geld bespaart en uw winst verhoogt.