Kunststof pallets van A tot Z

Kunststof pallets van A tot Z

De huidige toename van de automatisering van productieprocessen verandert de manier waarop medewerkers werken en helpt de efficiëntie, consistentie en productiviteit te verhogen. Deze verbeteringen zouden echter niet mogelijk zijn zonder betrouwbare kunststof pallets.

Het begin van de geautomatiseerde productie vindt plaats in de jaren zestig. Op dat moment verschenen er industriële robots, waarbij geautomatiseerd palletiseren een standaard werd door de mogelijkheid om veel verschillende producten te verwerken.

Rond dezelfde tijd ontstond de eerste kunststof pallet, die in 1964 voor het eerst werd aangekondigd in het tijdschrift Modern Materials Handling, en het was deze innovatie die ertoe bijdroeg dat de productieprocessen werden omgevormd tot de automatische palletisering die we vandaag de dag kennen.

Het gebruik van kunststof pallets

Kunststof pallets werken goed in geautomatiseerde productiesystemen omdat ze dezelfde afmetingen hebben. Ze worden onder extreme druk geproduceerd in gepolijste vormen, waardoor ze 100% consistentie in grootte en gewicht garanderen, wat betekent dat ze naadloos werken met automatische verwerkingsapparatuur. Dit bespaart onnodige kosten en ongemakken in verband met machinestilstand en verbetert de werkefficiëntie.

Veranderende consumenteneisen en snellere levering verwachtingen betekenen dat de magazijnen van tegenwoordig afhankelijk zijn van automatisering om een constante doorstroming te garanderen. Daarom worden kunststof pallets nu steeds populairder als methode om een breed scala aan producten uit verschillende industrieën op te slaan en te transporteren.

Kunststof pallets bieden vele andere toepassingsvoordelen, bijvoorbeeld bij het verplaatsen en opslaan van producten in opslagfaciliteiten, het hergebruiken van pallets in gesloten distributiesystemen of het gebruik ervan om producten in de winkel uit te stallen. Kunststof pallets hebben vele voordelen, die zeker bijdragen aan het toenemende gebruik ervan. Laten we een aantal voordelen nagaan.

De beste keuze voor transport in hoge fytosanitaire omstandigheden

Het unieke van kunststof pallets is dat ze ideaal zijn voor gebruik met producten die zo hygiënisch mogelijk moeten worden getransporteerd, zonder dat ze in contact komen met besmettingsbronnen. Industrieën die dergelijke pallets nodig kunnen hebben zijn onder andere voedingsmiddelen- en drankenproducenten (met name voor het transport van verse producten zoals vlees, vis en zuivel), supermarkten, de farmaceutische sector, de auto-industrie en overal waar eenvoudigweg houten verpakkingen niet in een magazijn kunnen worden opgeslagen.

Speciaal aanbevolen voor deze industrie zijn hygiënepallets met volledige bovenzijde, zonder externe ribbels met goedkeuringen voor direct voedselcontact. Ze hoeven alleen gewassen te worden om weer aan de specifieke eisen te voldoen. Kunststof oppervlakken houden na het wassen 4 keer minder bacteriën vast dan aangegeven door de germiciden norm. De kunststof is ook bestand tegen chemicaliën en oplosmiddelen en draagt niet bij aan de ontwikkeling van schimmels.

Kunststof pallet met gesloten dek die onder druk wordt gewassen

Het is niet alleen de voedingsindustrie die dit soort pallets gebruikt. Het wordt ook steeds meer gewaardeerd door de farmaceutische, chemische en zelfs de automobielindustrie. Pallets worden ook gebruikt in grote logistieke bedrijven en individuele transportbedrijven. De vraag naar kunststof pallets neemt voortdurend toe.

Duurzaamheid en veiligheid van pallets

Een van de belangrijkste voordelen van kunststof pallets is de sterkte ervan en het vermogen om een enorm gewicht te weerstaan. Bovendien zorgen ze ook voor een constante dimensionale nauwkeurigheid en belastbaarheid. De gemiddelde levensduur van een kunststof pallet is ongeveer 10 jaar. Het is een sterk product, dus het is ideaal voor gebruik door bedrijven die artikelen naar het buitenland moeten transporteren. Vooral in de internationale export zijn kunststof pallets steeds populairder omdat ze geen ISPM-15 certificaat nodig hebben en bestand zijn tegen chemicaliën, corrosie en weersomstandigheden.

In de meeste gevallen kunnen vorkheftrucks de kunststof pallets via alle vier zijdes optillen, waardoor ze veel makkelijker te manoeuvreren zijn in het magazijn, met behoud van hun stevigheid. U kunt eenvoudig een kunststof pallet van een vorkheftruck laden en lossen, wat de snelheid van de toeleveringsketen in de industrie verhoogt.

Hoge weerstand van kunststof pallets tegen zware ladingen

Kunststof pallets werken ongetwijfeld ook goed in pooling, dat wil zeggen circulatie van pallets. In dit geval moet u kiezen voor pallets met een sterkere constructie om ze veilig te kunnen gebruiken in continu gebruik. Hun constructie is ook belangrijk om ze regelmatig te kunnen reinigen. Voor veel ondernemers is dit een voordelige oplossing, omdat u zich geen zorgen hoeft te maken over het kopen van eenmalige pallets, het opslaan ervan in het magazijn, het controleren van de kwaliteit, etc.

De pooling service bestaat uit het organiseren van de omloop van pallets tussen de organisatie die de pallets in omloop brengt, het distributiecentrum en zelfs de eindklant, zodat de uiteindelijke pallet teruggaat naar de organisatie die de omloop start. Bij een dergelijke intensieve circulatie zijn kunststof pallets de ideale oplossing. Ze worden gekenmerkt door een hoog draagvermogen en een lange levensduur. Gemaakt van de beste materialen (HDPE en PE), veroorzaken de pallets geen problemen in het gebruik ervan. Sommige modellen kunststof pallets pallets zijn uitgerust met speciale metalen versterkingen, waardoor het laadvermogen, vooral nuttig bij de opslag van goederen in rekken, effectief wordt verhoogd.

Voordelen van kunststof pallets

Milieuvriendelijke pallets

Kunststof pallets hebben veel eigenschappen die ze een uitstekende milieuvriendelijke optie kunnen maken voor bedrijven die op een duurzame manier willen groeien, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd. Kunststof pallets worden gegoten volgens ISO 14001 normen, waardoor ze een ideale keuze zijn voor bedrijven die zorg dragen voor het milieu. Ten eerste hebben ze een lange levensduur, wat helpt om de kosten te verlagen. Ze kunnen lang worden hergebruikt zonder kapot te gaan. Ze zijn ideaal voor opslag en hergebruik in magazijnen. Ze zijn duurzaam, licht en splintervrij, en zijn gemakkelijk met de hand te verwerken. De duurzaamheid van kunststof pallets maakt ze ideaal voor gebruik op pallet verpakkingsmachines.

Bovendien is het is bewezen dat palletpooling de impact van de logistiek op het milieu aanzienlijk kan verminderen. Dit wordt mogelijk gemaakt door maximaal gebruik te maken van de levenscyclus van elke pallet en door de beschadigde pallets te recyclen. Wanneer een plastic pallet niet meer bruikbaar is, wordt het geen nutteloos afval. Integendeel, het kan 100% worden gerecycled en gebruikt voor de productie van nieuwe pallets of andere kunststof producten.

Optimalisatie van de magazijnruimte

Kunststof pallets staan algemeen bekend als stapel- en stellingbaar, zodat u meer ruimte in uw magazijn kunt krijgen doordat ze perfect kunnen worden gestapeld. Bovendien maakt de mogelijkheid om ze te nestelen een optimale opslag mogelijk, waardoor elke meter waardevolle ruimte wordt bespaard.

Het kopen van nieuwe kunststof pallets of het huren ervan?

De interesse in het kopen van dit soort assortiment is duidelijk aanwezig in zowel grote als kleine bedrijven. De meerderheid van de bedrijven die goederen naar het buitenland exporteren, besluiten deze te gebruiken. De meest populaire modellen zijn pallets met de afmetingen 1200×800mm en 1200×1000mm. De meest populaire soort zijn opengewerkte pallets, die je in elkaar kunt steken en pallets met een gladde bovenkant, die gemakkelijk te reinigen en te desinfecteren zijn. De keuze aan kunststof pallets is echter veel groter.

Als uw branche zeer seizoensgebonden is en u wilt de kostbare opslag van ongebruikte verpakkingen vermijden, dan raden wij u het huren van kunststof pallets aan. Dit is een snel en eenvoudig proces dat geen extra financiële middelen vereist. Hierdoor kunt u uw klanten tijdens het zogenaamde hoogseizoen bedienen, zonder extra investeringen in de aanschaf van extra pallets.

Het assortiment van Rotom bevat veel uitvoeringen en afmetingen van kunststof pallets, waaronder typische pallets en pallets die zijn uitgerust met extra elementen zoals versterkingen, ringen, etc. Veel verschillende soorten en modellen pallets (niet alleen kunststof) zijn te vinden op onze webshop Logistiekonline.nl. De webshop biedt een breed assortiment en ondersteuning bij de keuze van het juiste palletmodel. Voor grotere aankopen nodigen wij u uit om een offerte aanvraag op de website Rotom.nl in te dienen, en onze verkoopafdeling zal een individuele waardebepaling opstellen.