Houd uw groenten en fruit vers met de juiste logistieke verpakking

Houd uw groenten en fruit vers met de juiste logistieke verpakking

Hoe ziet de voedselsupplychain eruit voordat het ons bord bereikt? Het hele logistieke proces begint bij de boer, gaat via de verpakkers en de verzenders naar de groothandel of de detailhandel en uiteindelijk naar ons, de eindconsument.

De logistiek van het vervoer van verse producten is zeer complex, en de leden van de supplychain moeten naadloos samenwerken, zodat de producten de eindconsument in perfecte staat bereiken. Bij de verpakking moet rekening worden gehouden met temperatuur, vochtigheid en andere factoren om ervoor te zorgen dat het product vers en intact blijft. De leverancier moet met de verzender samenwerken om de juiste verpakking te kiezen.

Waarom is voedselkwaliteit zo belangrijk?

Volgens een rapport van Deloitte met de titel The Future of Fresh, is de verkoop van verse levensmiddelen een belangrijke groeimotor voor retailers en een prioriteit voor shoppers die voldoende vers voedsel bij de hand willen hebben. De verkoop van verse producten van januari tot augustus 2020 steeg met 4,5 miljard dollar ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Het verkeer van een supermarkt of buurtwinkel wordt grotendeels bepaald door de beschikbaarheid van verse levensmiddelen. Met 80% zijn groenten en fruit van goede kwaliteit het belangrijkste kenmerk waar shoppers op letten voordat ze een winkel kiezen. Goed vlees staat op 77% en vers voedsel op 53%.

Om aan de verwachtingen van de consument te voldoen en concurrerend te zijn op de markt, moet u zich houden aan de gedragsregels voor de productie, de opslag en het vervoer van levensmiddelen zoals beschreven in de "Voorschriften voor het vervoer van levensmiddelen" nr. 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2040. Het geeft uitgebreide informatie over veilige opslag en vervoer van levensmiddelen.

Uitdagingen bij het vervoer van levensmiddelen

Hoewel het concept van het verzenden van producten eenvoudig lijkt, zijn er in dit stadium veel mogelijke complicaties, waardoor elk jaar aanzienlijke verliezen worden geleden als gevolg van schade aan producten. Er zijn twee hoofdoorzaken: voedselbederf en schade aan groenten en fruit die de verkoop ervan verhindert.

Hoe kan ik voorkomen dat producten bederven door de juiste temperatuur en vochtigheid te behouden?

Het is van essentieel belang dat de temperatuur en de vochtigheidsgraad op het juiste niveau worden gehouden om producten vers te houden. Producten moeten worden gekoeld omdat de hoeveelheid bacteriën stijgt wanneer de temperatuur toeneemt.

Vruchten zoals sinaasappelen, druiven en kersen moeten bijvoorbeeld worden bewaard bij een temperatuur tussen 0 en 2 graden Celsius en bij een luchtvochtigheid tussen 95% en 100%. Producten als knoflook en uien moeten daarentegen bij een vergelijkbare temperatuur worden bewaard, maar bij een luchtvochtigheid van 65% tot 75%, omdat een hoge luchtvochtigheid schadelijk voor ze is.

Zoals u ziet, verschillen de parameters voor het vers en veilig houden van producten van product tot product en zijn zij zeer specifiek, dus het optimaliseren van de verzendingsomstandigheden is van essentieel belang. Daarom moet er een duidelijke communicatie en logistieke planning zijn tussen de exploitanten van de koelhuizen, de opslagplaatsen en de koelinstallaties op de plaats van bestemming van de detailhandel.

Om de temperatuur van koude producten in de koelruimte laag te houden, is het raadzaam groenten en fruit te bewaren in specialegeventileerde containers en kratten, die voor een luchtstroom zorgen en de producten langer vers houden.

Voedselvervoer bij koude temperatuur

Om ervoor te zorgen dat de producten gedurende het hele transportproces op de juiste temperatuur worden gehouden, is een goede organisatie van de "coldchain" nodig. Dit betekent dat zendingen waarvoor een bepaalde temperatuur moet worden gehandhaafd, voorrang krijgen bij de behandeling; zij komen bijvoorbeeld als laatste aan bij het vliegtuig om te worden geladen ("last in") en worden als eerste uitgeladen ("first out"), waarna zij onmiddellijk naar een koelhuis worden gebracht. Het vervoer van gekoelde producten wordt perfect verzorgd door koelrolcontainers. Uitgerust met de juiste koelsystemen, behouden zij de temperatuur tot -21 graden Celsius, waardoor het vervoer van levensmiddelen zonder kwaliteitsverlies wordt gegarandeerd.

Verpakkingen die schokken opvangen

Een andere veel voorkomende reden waarom voedsel verspild wordt voordat het de consument bereikt, is stootschade. Schokken en trillingen die tijdens het vervoer optreden, kunnen een product ernstig beschadigen, en dit is een groot risico als de producten niet goed zijn verpakt en geladen. Als een vervoerder overbeladen is met te verzenden producten, kan hij een buitensporig aantal pallets met producten in één voertuig laden om kosten te besparen. Echter kan dit schade aan de goederen veroorzaken.

Hoewel in supplychains nog steeds de meest populaire houten pallets en kratten gebruikt worden, is er een duidelijke trend naar het gebruik van meer praktische plastic verpakkingen. Kunststof containers zijn licht van gewicht, duurzaam, waterdicht, roesten of rotten niet en zijn gemakkelijk schoon te houden. Ze worden nu gebruikt in boerderijen, kassen, boomgaarden, wijngaarden en velden over de hele wereld.

Boomgaarden - oogstcontainers en -kisten

Tijdens de oogst worden groenten en fruit eerst in speciale geperforeerde bakken gelegd en vervolgens in kratten geplaatst en naar de koelcel vervoerd. Geperforeerde bakken zijn populair vanwege hun ontwerp - ze hebben een geventileerde bodem en wanden, waardoor de lucht beter kan toetreden en waardoor het gemakkelijker wordt om fruit van het veld naar de koelruimte te vervoeren. Dit voorkomt ook de vorming van voedselgevaarlijk vocht in de container. Elke container heeft een versterkte bodem en rechte wanden, die ontworpen zijn om de fruitmanden stevig op hun plaats te houden zonder het delicate fruit te pletten. Bovendien is hij gemakkelijk te reinigen en te drogen. De inklapmogelijkheid is vooral nodig voor retourtransporten, omdat zo ruimte en brandstofkosten worden bespaard.

Houd uw groenten en fruit vers met de juiste logistieke verpakking

Plastic pallets en kratten - ideaal voor het vervoer van voedsel over lange afstanden

Kunststof pallets zijn erg populair in de voedingsmiddelenindustrie, vooral de H1 pallet gemaakt van puur HDPE ( high density PE, PE-HD - High Density Polyethyleen). De reden hiervoor is dat plastic pallets hygiënisch zijn, niet poreus zijn en kunnen functioneren bij extreme temperaturen. Kunststof pallets zijn duurzamer dan houten pallets, zolang ze volgens de juiste bedrijfsnormen worden gebruikt.

De beste verpakking voor verzending is een verpakking die de hoge kwaliteit van het product in stand houdt. Appels, citrusvruchten en peren met een harde schil kunnen over lange afstanden worden vervoerd omdat de schil dik genoeg is om intact te blijven. Zachtere vruchten, zoals pruimen en perziken, moeten daarentegen met zorg worden verpakt en behandeld. Producten zoals watermeloenen worden bijvoorbeeld vervoerd in grote kratten, terwijl tomaten, uien en komkommers worden vervoerd in houten of plastic containers. Vervoerders moeten bij de keuze van de verpakking onder meer rekening houden met de effecten van temperatuurschommelingen.

Houd uw groenten en fruit vers met de juiste logistieke verpakking

Nadat de producten zijn geplukt en verpakt, zijn ze klaar om te worden ingeladen en verscheept. Vervoerders moeten weten wat ze vervoeren, want sommige fruitsoorten kunnen niet samen worden vervoerd. Alle vruchten geven na de oogst een onschadelijk gas af, ethyleen genaamd, en elke vrucht geeft dit gas in verschillende hoeveelheden af. Het zorgt ervoor dat sommige groenten, zoals tomaten en paprika's, sneller rijpen en bederven, dus ze moeten gescheiden worden gehouden van andere producten die het gas in grote hoeveelheden afgeven (voor meer informatie over de transportvereisten voor specifieke groenten en fruit, zie informatie).

Verpakkingen huren voor vervoer van groenten en fruit

De voedingsindustrie staat voor heel wat uitdagingen, maar hoe beter de verpakkingstechnologieën in de supplychain, hoe gemakkelijker het is om bepaalde obstakels te overwinnen. Investeer daarom in verpakkingen die uw levensmiddelen volledig beschermen tijdens opslag en transport. Onze specialisten staan klaar om u te adviseren over welke verpakkingsoplossingen het beste zijn voor uw bedrijf.

U hoeft niet telkens nieuwe verpakkingen te kopen als er sprake is van een bijzonder druk seizoen of overproductie. U kunt de verpakkingen huren die u op elk moment nodig hebt, zoals pallets, koelcontainers, plastic containers, kratten en nog veel meer.

Neem contact met ons op als u hulp nodig heeft bij het kiezen van de juiste verpakkingsoplossing of voor grotere hoeveelheden. Onze logistieke experts zullen u voorzien van deskundig advies.

Bent u geïnteresseerd in het onderwerp van de koude supplychain? Lees meer op de blog: