Pallet tekort in Europa - omgaan met verstoringen van de toeleveringsketen

Pallet tekort in Europa - omgaan met verstoringen van de toeleveringsketen

De snel veranderende geopolitieke situatie veroorzaakt door de oorlog van Rusland met Oekraïne en EU-sancties heeft geleid tot een dramatische zaak op de houtmarkten en een tekort aan pallets. Het gaat verder dan de verstoringen die verband houden met de Covid-19-pandemie of de enorme problemen met de toeleveringsketen die in veel landen voorkomt.

Er is een gezegde dat luidt: 'Pallets verplaatsen de wereld'. Zonder deze waardevolle ladingdragers zouden onze toeleveringsketens tot stilstand komen en zou de wereld vervallen naar de tijd van voor de Eerste Wereldoorlog, toen men pallets begon te gebruiken. Het is een essentiële bouwsteen in de toeleveringsketens, die bedrijven in staat stelt efficiënt op te slaan en te transporteren met kortere laadtijden.

Hoewel een enkele pallet een bescheiden ladingdrager lijkt, wordt het belang ervan duidelijk wanneer kwesties van beschikbaarheid of de stijgende prijs van deze ladingdragers zich voordoen. Dit artikel zal de impact belichten van de huidige geopolitieke en economische situatie op de schaarste aan pallets en palletproducten in Europa. We zullen ook proberen te zoeken naar oplossingen om de bevoorrading op gang te houden ondanks de verstoring.

Redenen voor de stijging van de palletprijzen in 2022

Volgens de Europese Federatie van Fabrikanten van Houten Pallets en Verpakkingen (FEFPEB) zal het conflict in Oekraïne de komende weken een aanzienlijke druk uitoefenen op de houtvoorraden en dus ook op pallets en verpakkingen1. Het probleem is des te knellender omdat Europa zijn houten pallets en materialen voor de vervaardiging van pallets massaal importeert uit drie landen: Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland. In 2021 exporteerde Oekraïne meer dan 2,7 miljoen m3 gezaagd hout, dat werd gebruikt voor de productie van houten pallets en verpakkingen in Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en Polen. Daarnaast is het ook een palletproducent en exporteerde het 15 miljoen stuks van deze dragers in hetzelfde jaar

De oorlog in Oekraïne, of een tijdelijk gebrek aan productie, in combinatie met westerse sancties tegen Rusland en Wit-Rusland, heeft in feite deze hele bron van voorzieningen uitgeschakeld. Ongeveer 7,6 miljoen m³ gezaagd hout (voornamelijk naar Estland, Duitsland en Finland) wordt aan de EU-invoer onttrokken. De opschorting van de productie van gezaagd hout heeft ernstige gevolgen, vooral voor palletproducenten in Hongarije, Italië en Duitsland. Het heeft duidelijk zichtbare ontwrichtende gevolgen voor de supply chains in heel Europa. In een later stadium is het resultaat voor bedrijven een stijging van de palletprijzen en het risico dat zij zonder pallets komen te zitten.

Staaltekort en pallet nagels

Er zijn 70 tot 80 nagels nodig om één pallet te maken. Momenteel heeft de industrie te kampen met een groot probleem bij het betrekken van de nagels die worden gebruikt om pallets te maken. Zoals HPE (de Federale Vereniging van Houten Verpakkingen, Pallets en Exportverpakkingen) heeft ontdekt, laten de meeste bedrijven in de sector hun nagels maken door leveranciers in Oost-Europa, zoals Polen.

Staaltekort en nagels voor pallets

Maar 90% van het zogenaamde draadstaal waarvan pallet nagels worden gemaakt komt uit Rusland, dus zowel leveranciers als fabrieken moeten op zoek naar andere bronnen. Het ziet ernaar uit dat EU-sancties tegen Rusland in slechts twee weken kunnen leiden tot de sluiting van enkele pallet fabrieken in Duitsland (HPE)3.

Volgens de vereniging zijn er om twee redenen geen alternatieven op korte termijn om het tekort te verhelpen. Ten eerste kunnen de spijkers niet door andere worden vervangen omdat de machines in de fabrieken alleen dit soort spijkers verwerken voor de productie van pallets. Ten tweede is het importeren van staal uit Azië een optie, maar de levertijd zal 6 tot 8 maanden bedragen. We schreven over de stijgende staalprijzen en de gevolgen voor de huidige logistieke processen in het artikel

Invloed van inflatie op toeleveringsketens

De tragische situatie in Oekraïne heeft een duidelijke impact op allerlei industrieën, verstoort de toeleveringsketens en vermindert de beschikbaarheid van veel goederen. De economie is een systeem van onderlinge verbinding. Naast de huidige internationale uitdagingen is er een merkbare toename van de prijsinflatie voor alle goederen op de markt.

Invloed van inflatie op toeleveringsketensHet houdt duidelijk verband met de gestegen kosten van energie en brandstof, en met de economische complicaties als gevolg van de Covid-19-pandemie. De brandstofprijzen in Europa zijn met bijna een derde gestegen en de prijs van een vat olie heeft de 110 dollar bereikt. Dit zegt dat het FEFPEB een "aanzienlijke invloed" zal hebben op de kosten van warmtebehandeling en het drogen van hout in speciale drogers, volgens de ISPM 15-normen, op het vervoer en de totale productiekosten - wat onvermijdelijk leidt tot hogere productprijzen. We schreven meer over de huidige logistieke uitdagingen in de artikelen Stijgende transportkosten: Leer manieren om logistieke verpakkingen te optimaliseren, en Hoe beïnvloeden stroomonderbrekingen de toeleveringsketens?

 

Flexibel pallets huren in plaats van kopen

Hoe ga je om met deze situatie in deze turbulente tijd vol veranderingen? De sleutel van vandaag is om responsief en flexibel te zijn. Bedrijven merken de dynamiek van hun operaties op en daarom is het essentieel om snel te reageren om de kortetermijneffecten van de crisis te verzachten. Dit betekent vooral dat het aantal serviceonderbrekingen moet worden beperkt. Een uitstekende manier om dergelijke uitdagingen het hoofd te bieden, is door gebruik te maken van flexibele verhuur van verpakkingsproducten. Het is flexibel, snel en betrouwbaar. Deze oplossing werkt zowel wanneer er onvoldoende ruimte is om producten op te slaan, als wanneer er niet genoeg verpakkingsmiddelen zijn om de goederen mee te verzenden. Tot op heden zijn er reeds veel bedrijven overtuigd geraakt van de effectiviteit van verhuurverpakkingen in crisismomenten.

Pooling betekent dat pallets in een gesloten kring werken

Het poolen van verpakkingen is daarentegen een slimme optie voor de lange termijn. In een tijd waarin enerzijds de nadruk wordt gelegd op het duurzame gebruik van natuurlijke hulpbronnen en anderzijds een duidelijk tekort bestaat in de productie van verpakkingen, moet u gebruiken wat reeds in omloop is. U hoeft geen nieuwe verpakkingen te kopen en u kunt ze huren of gaan recycleren bij uw klanten. Welke oplossing u ook kiest, het beheer van de verpakkingscyclus houdt uw media op gang.

Wat heb je aan pallets, kratten of pallet randen in de cyclus?

  • U vermindert de kosten voor de aankoop van nieuwe producten
  • U hoeft zich geen zorgen te maken over de kosten van beheer en reparatie van verpakkingen
  • U wint aan opslagruimte
  • Zorg voor duurzaam gebruik van bestaande grondstoffen

Flexibel operationeel beheer in tijden van uitdaging

Het huren van verpakkingen is een concrete manier om kosten te besparen, vooral in tijden van stijgende prijzen, productiestilstand, of een duidelijke economische terugval. Wij bieden ondernemers al jaren praktische hulp bij het selecteren van de geschikte verpakking voor het soort bedrijfstak, de toepassing en de financiële mogelijkheden.

Wij zijn ons ervan bewust dat het in het ideale geval de logistieke managers van het bedrijf zijn die de behoefte aan specifieke producten bepalen; zij weten precies wat ze nodig hebben. Aan de andere kant nemen wij de gegevens op basis waarvan wij kunnen adviseren over het beste type verpakking, aangepast aan de werk- en opslaglocatie en het soort service dat het dagelijks werk vergemakkelijkt.

Wij doen zowel consultancy, taxaties, als kosteloze projecten. Als u uw huidige supply chain behoeften wilt bespreken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen door het onderstaande contactformulier in te vullen.