Verduurzaam de automobielindustrie met behulp van retourverpakkingen

Verduurzaam de automobielindustrie met behulp van retourverpakkingen

Aangenomen wordt dat de eerste herbruikbare containers werden gebruikt in de automobielindustrie. Het gebruik van herbruikbare verpakkingen gaat terug tot 1930 in de containerretourafdeling bij Ford Motor Company Rouge. Onderdelen werden verzonden in dozen met een innovatief formaat, zodat het hout kon worden hergebruikt voor andere verpakkingen.

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werden herbruikbare kunststof bakken, dozen en pallets steeds populairder. Retourverpakkingen en palletbeheersystemen hadden een grote impact op de automobielindustrie, en het succes van die sector diende als voorbeeld voor veel andere industrieën die retourverpakkingen gingen gebruiken.

In het begin was het belangrijkste doel het reduceren van afval. Na verloop van tijd werden herbruikbare verpakkingen een belangrijk logistiek element om de productiviteit te verbeteren en tegelijkertijd automatisering, betere voorraadcontrole en hogere kwaliteit mogelijk te maken. Vanaf 1985 werden door veel autobedrijven regelmatig plastic containers en pallets gebruikt. In de daaropvolgende jaren werden herbruikbare verpakkingen steeds belangrijker en in veel bedrijven werd het gebruik van wegwerpverpakkingen teruggedrongen. Vandaag de dag, met duurzaamheid en technologische veranderingen in de auto-industrie, zijn meermalige verpakkingen de norm geworden.

Duurzaamheid betekent vlotte levering en hergebruik van verpakkingen

Autobedrijven werken zeer vaak in gesloten systemen waarbij retourverpakkingen worden gebruikt. Dit is een zeer efficiënte oplossing die past in de strategie van duurzame ontwikkeling. Dergelijke dragers zijn robuust, het is niet nodig voortdurend wegwerppallets of containers aan te schaffen, bovendien zijn ze reparabel. Dit bespaart kosten en vermindert de CO2-uitstoot bij het retourtransport van lege, opgevouwen containers. Daarom benadrukt het Reusable Transport Packaging State of the Industry Report dat 88% van de respondenten verwacht dat de vraag naar herbruikbare verpakkingen in de komende 12 maanden zal toenemen in de auto-industrie. Dit is te danken aan de voortdurende transformatie van de industrie en de sleutelrol van herbruikbare verpakkingen.

Euro containers, klt containers, pallets and crates as essential packaging in the automotiv industry

Hervulbare containers in de automobielindustrie

De hedendaagse automotive sector maakt gebruik van een verscheidenheid aan herbruikbare producten, zoals KLT containers, Euronorm bakken, boxpallets, Europallets (EPAL), en kunststof pallets. Automotive omvat zowel standaard pallets en containers, maar ook op maat gemaakte verpakkingen, zoals houten pallets ontworpen voor speciale bestelling. Soms is een specifieke verpakking voor speciale onderdelen nodig vanwege bijzondere toepassingen, afwijkende afmetingen of geometrie van onderdelen.

Er zijn verschillende redenen waarom herbruikbare producten zo goed passen bij toepassingen in de automobielindustrie

Karakteristieken van herbruikbare verpakkingen:

  • reduceer vast afval en de productie van wegwerpverpakkingen.
  • laat hoge bescherming toe voor veeleisende onderdelen
  • zorg voor een grotere duurzaamheid tegen lagere transportkosten dan wegwerpverpakkingen
  • bij uitstek geschikt voor automatische assemblagelijnen
  • zorg voor een herbruikbare en gestandaardiseerde verpakking.
88% van de respondenten verwacht dat de vraag naar herbruikbare verpakkingen in de komende 12 maanden toeneemt"

Populaire dragers en hun praktische toepassingen

Kunststof KLT containers

Bij het opslaan van kleine onderdelen is een populaire verpakkingsvorm de VDA KLT serie containers bij uitstek geschikt voor geautomatiseerde productieprocessen. Verticale ribben op de containerwanden maken deze containers zeer robuust voor eenvoudige pick en pull door geautomatiseerde productielijnen. De versterkte bodem is bestand tegen zware lasten en het speciale ontwerp zorgt voor een gemakkelijke afvoer van vloeistoffen tijdens het reinigingsproces. De afmetingen van de containers zijn aangepast aan de Europallets. De bakken zijn verkrijgbaar in verschillende maten, zodat ze kunnen worden aangepast aan de afmetingen van auto-onderdelen.

Gevouwen palletboxen, ideaal voor lange afstandstransport

Vouwboxen zijn zeer populair in de automobielindustrie. De bulkcontainers hebben het voordeel dat ze stapelbaar zijn wanneer ze vol zijn en inklapbaar zijn wanneer ze leeg zijn zodat ze zo weinig mogelijk ruimte in beslag nemen bij retourtransport. De opvouwbare en zeer stabiele MKunststof palletbox Magnum is speciaal ontwikkeld voor lange afstanden en een 57% reductie in containerhoogte voor retourtransport. Het speciale ontwerp met bijpassende klep maakt stapelen mogelijk. Door zijn hoge duurzaamheid is de box ideaal voor langdurig gebruik.

Gitterbox: betrouwbare metalen kratten in hoogbouwmagazijn

Gitterboxen zijn gestandaardiseerde containers die onderling volledig ledig verwisselbaar zijn en daarmee uiterst geschikt zijn voor pooling. Ze zijn voorzien van een speciale EPAL-markering, met het bouwjaar en de fabrikant van de container. Dit garandeert de originaliteit van het product. Gitterboxen zijn door hun duurzaamheid een veelgebruikte verpakkingsvorm voor het transport van zware materialen in de industrie. Vooral populair in de automobielindustrie, die zware, niet-standaard onderdelen produceert.

Rotom Nederland is trots eigenaar van eenlicentie om Gitterboxen te repareren volgens de juiste normen en richtlijnen. In onze werkplaatsen worden beschadigde Gitterboxen gecontroleerd en zorgvuldig gerepareerd, zodat ze weer in de poolingcyclus kunnen worden opgenomen.

Pooling van verpakkingen reduceert transport van lege containers

De automobielindustrie geeft de voorkeur aan het gebruik van herbruikbare verpakkingen. Dit is te danken aan verschillende factoren, waaronder regelmatige, voorspelbare leveringsschema's en specifieke, gecertificeerde vervoerders die de logistieke keten bedienen.

Naarmate de automobielindustrie in complexiteit en omvang toeneemt, wordt de uitdaging van het retourneren van containers groter. Dit leidt ertoe dat besluitvormers in de automobielindustrie zijn gaan samenwerken met derden (3PL's) door afzonderlijke onderdelen te herpakken in retourcontainers voordat ze de assemblagefabriek ingaan. Dit is vooral merkbaar in Europa, waar de ruimtebeperkingen groot zijn en de bezorgdheid over duurzaamheid groot.

Verpakkingsbeheer en zichtbaarheid van de toeleveringsketen

Verpakkingsfabrikanten, toeleveranciers en 3PL's kijken hoe ze transport- en verwerkingsprocessen efficiënter en inzichtelijker kunnen maken middels technologieën zoals RTI Management, oftewel Hergebruik van ladingdragers, is van cruciaal belang voor de logistieke ontwikkeling.

Het is een proces dat u vertelt waar uw verpakking zich bevindt in elke fase van de toeleveringsketen tussen fabrikanten, verkopers en klanten. Zo bespaart u op nieuwe verpakkingen en neemt de rompslomp van de administratie weg. Bovendien krijgt u de volledige ondersteuning van specialisten in productoptimalisatie en op het niveau van de huidige EU-regelgeving.

Wilt u meer weten over de toepassingen van herbruikbare verpakkingen of gebruik maken van onze RTI diensten, neem dan contact met ons op. Wij zijn graag uw partner in logistieke processen in de tijd van veranderende technologieën.

Als u meer wilt weten over toepassingen van herbruikbare verpakkingen of over verpakkingsworkflowdiensten, neem dan contact met ons op.

Bent u geïnteresseerd in het onderwerp retourverpakkingen? Bekijk onze tips