Hoe om te gaan met verstoringen van de bevoorradingsketen?

Hoe om te gaan met verstoringen van de bevoorradingsketen?

Zes dagen heeft het geduurd om het containerschip Ever Given, dat op 23 maart in het Suezkanaal aan de grond liep vlot te trekken. Zoals de pers aangaf, betekende één dag stilstand in het Suezkanaal de stilstand van ongeveer 50 schepen met 2,5 miljoen ton vracht. Een dergelijke verstoring had niet alleen gevolgen voor de overslagtijden in bijvoorbeeld de haven van Hamburg of Rotterdam, maar deed ook de prijzen stijgen en de handel afnemen.

Deze grote logistieke verstoring laat zien hoe bevoorradingsketens verbonden zijn. Elke dag dat het Suezkanaal geblokkeerd was, betekende een verlies van 14 tot 15 miljoen dollar. Dit is niet in de laatste plaats omdat 15 procent van alle over zee vervoerde goederen ter wereld door het Suezkanaal gaan.

Leveringslogistiek is een netwerk van nauw verbonden operaties

Leveringsonderbrekingen zijn een grote uitdaging voor zowel bedrijven als consumenten. Ze laten duidelijk de zwakke punten in de logistiek zien waar we ons anders niet of minder van bewust zijn wanneer alles als een goed geoliede machine draait.

Wanneer bevoorradingsketens worden verstoord door diverse onverwachte gebeurtenissen, zoals het hierboven beschreven geval, of de huidige Covid-19 pandemie, blijkt dit een echte test te zijn voor de flexibiliteit van de operaties. In een onderzoek uitgevoerd doorInstitute for Supply Management ondervond bijna 75% van de 628 ondervraagde bedrijven verstoringen van de toelevering als gevolg van de COVID-19 uitbraak . In hetzelfde onderzoek zei 57% van de respondenten te maken te hebben met langere levertijden van leveranciers in China.

Connected supply chains - the world as a global village

In dit artikel bekijken we de oorzaken van verstoringen, enkele manieren om je erop voor te bereiden en opties om met het gebrek aan noodzakelijke verpakkingsdragers om te gaan.

Het effect van COVID-19 op het aantal verstoringen in toeleveringsketens

Het effect van de pandemie heeft zijn tol geëist in de wereldeconomie, waardoor de aandelenkoersen zijn gaan schommelen en de winstverwachtingen naar beneden zijn bijgesteld. Tot nu toe zijn de wereldwijde gevolgen voor de toeleveringsketens vooral toe te schrijven aan de kritieke situatie in China, waarvan de gevolgen verstrekkend zijn. Ten eerste zijn ze van invloed op de aanvoer van grondstoffen voor veel fabrikanten en detailhandelaren over de hele wereld, en dit is belangrijk omdat China een enorme bron van onderdelen en eindproducten is.

The longer factories in China stand idle, the more the global flow of parts and components supplying manufacturers and retailers empties. If the disruption continues, some manufacturers and perhaps even retailers will suspend their operations when they run out of goods.

Bereid je voor op ontwrichting als permanent onderdeel van de realiteit

Het belang van veerkracht in het beheer van de toeleveringsketen wordt al twee decennia benadrukt. Dit betekent dat men in staat moet zijn vroegtijdige waarschuwingssignalen op te sporen en snel te reageren, bijvoorbeeld door de productie naar alternatieve locaties te verplaatsen. Het betekent een gediversifieerd leveranciersbestand.

Natuurlijk is het het beste om te plannen, maar wat gebeurt er als uw bevoorradingslogistiek momenteel is verstoord en u zich afvraagt hoe u op korte termijn door kunt gaan?

Supply disruptions affect not only companies but also end customers

Het hebben van een bekwame en betrouwbare partner op het gebied van verpakkingslogistiek kan u helpen uw bedrijf draaiende te houden. Het zal u helpen flexibeler te zijn en snel te reageren op veranderingen wanneer die zich voordoen. Hier zijn enkele manieren waarop wij uw bedrijf kunnen helpen in tijden van uitdaging.

#1 Verpakkingen regelmatig controleren en aanpassen aan nieuwe situaties

Transparantie in de toeleveringsketen is altijd belangrijk, maar nog meer tijdens een crisis. Door precies te weten waar pallets en andere herbruikbare verpakkingen zich op een bepaald moment bevinden, kunnen vervoerders en hun logistieke dienstverleners manieren vinden om ladingen te rerouten om probleemgebieden voor te zijn of te vermijden.

U kunt gebruik maken van de workflow management service , die zorgt voor continuïteit in de toeleveringsketen in elke fase. Met een geïntegreerd transactiebeheersysteem kunnen we echte gegevens in real-time controleren.

#2 Grote verpakkingsvoorraden beschikbaar op aanvraag

Rotom beschikt als sterke supply chain partner over een grote verpakkingsvoorraad, een netwerk van magazijnen en meer dan 26 vestigingen in vele Europese landen. Dit komt positief tot uiting in termen van operationele efficiëntie in vergelijking met bedrijven met minder middelen. Hierdoor zijn wij in staat om te voldoen aan uw behoefte aan het benodigde aantal pallets of opslagrekken. U kunt eenvoudig de benodigde hoeveelheid verpakkingen huren voor een bepaalde periode, precies op het moment dat u het nodig heeft. Na een intensieve gebruiksperiode halen wij ze bij u op. Zo voorkomt u kostbare opslag van ongebruikte verpakkingen.

Banner - packaging rental

#3 Stel een noodplan voor de toeleveringsketen op

Flexibiliteit en veerkracht zijn twee sleutelfactoren die u helpen zich voor te bereiden op verstoringen. Het is altijd goed om een noodplan te hebben, vooral als het gaat om bevoorrading. Denk bij het opstellen van een noodplan na over verschillende manieren om goederen te verplaatsen en overweeg een noodbudget opzij te zetten dat kan worden gebruikt in geval van een verstoring.

It's a smart idea for businesses to invest in the resilience of their supply chains - and this has become more important than ever

#4 Beschikbare voorraad schatten

In het algemeen moet u te allen tijde op de hoogte zijn van uw beschikbare voorraad; dit is echter bijzonder belangrijk in situaties waarin uw toeleveringsketen is verstoord. Het is de moeite waard om een fysieke inventarisatie te maken van verpakkingen die de continuïteit van de productie kunnen waarborgen. Het controleren van de conditie van verpakkingen kan betekenen dat reparatie of onderhoud nodig is.

Een schatting van uw voorraad verbruiksgoederen en logistieke verpakkingen kan u helpen te bepalen hoeveel u op een bepaald moment nodig hebt. Als u extra opslagruimte nodig hebt, kunt umobiele opslagrekken aanschaffen, die alleen worden opgesteld wanneer u ze nodig hebt. Dit geldt ook voor andere verpakkingen zoals pallets, verlengstukken, containers en vele andere dragers. Als u een grote voorraad verpakkingen nodig heeft voor een bepaalde periode, dan kunt u deze huren, zodat u geld kunt overhouden voor andere investeringen.

5 Een veerkrachtsaudit van de toeleveringsketen uitvoeren

Neem de tijd om een risicoanalyse te maken en te zien waar de zwakste schakels in uw toeleveringsketens zitten. Dit zal u helpen om te bepalen waar u alternatieven moet vinden. Het kan ook nuttig zijn om potentiële milieu-, sociale en politieke omstandigheden te beoordelen die van invloed kunnen zijn op de leveringsroutes. Dit zal u helpen het risico te verkleinen dat u niet de media kunt leveren die u nodig hebt, bijvoorbeeld pallets, terwijl u ook de flexibiliteit van uw activiteiten vergroot.

Samenwerken met een verpakkingsexpert

Voorzieningsonderbrekingen zijn onvermijdelijk, maar door uw reactie zorgvuldig te plannen, mogelijke risico's voor de toeleveringsketen te beoordelen en uw leveranciers te diversifiëren, kunt u zelfs op de meest onverwachte omstandigheden voorbereid zijn.

Het vinden van een betrouwbare verpakkingspartner om u te helpen met dit soort uitdagingen is van vitaal belang. Wij ondersteunen al vele jaren bedrijven in uiteenlopende sectoren, van gevoelige sectoren zoals de farmaceutische tot de zware industrie. Onze ervaren professionals zijn dus in staat om u te helpen bij het vinden van alternatieve oplossingen om uw toeleveringsketens de nodige veerkracht te geven.

Als u geïnteresseerd bent in het onderwerp verhuur en beheer van verpakkingen, lees dan meer op de blog: