Meeldauw op uw houten pallets? Bestrijden doet u zo!

Meeldauw op uw houten pallets? Bestrijden doet u zo!

U heeft zich wellicht ooit afgevraagd wat het effect kan zijn van de winterse weersomstandigheden op uw houten pallets bij vorst en (smeltende) sneeuw. Zelfs een kleine hoeveelheid water kan grote schade toebrengen aan houten pallets. Hoe u dit kunt voorkomen leest u hieronder.

Om houten pallets in goede conditie te houden voor langdurig gebruik, moet u niet alleen zorgen voor een goede behandeling, maar ook voor opslag onder de juiste omstandigheden. Harde winterse weersomstandigheden, zoals sneeuw, ijs en regen, kunnen een nadelig effect hebben op houten pallets, vooral wanneer ze er lange tijd (een heel seizoen) aan worden blootgesteld.

Nieuwe houten pallets worden gemaakt van dennen- of vurenhout van hoge kwaliteit, maar dit kan na verloop van tijd zijn eigenschappen verliezen als de pallets niet worden beschermd tegen neerslag en er geen ventilatie is in de opslagruimte. Pallets kunnen het beste worden gestapeld op afstandhouders en worden opgeslagen in ruimten die zijn beschermd tegen neerslag. De juiste opslagomstandigheden beschermen pallets tegen schade. Maar wat gebeurt er nu als dit niet het geval is?

Het effect van sneeuw en ijs op houten pallets

Hout werkt als een natuurlijke spons. Dit betekent dat als pallets enkele weken of maanden aan natte sneeuw worden blootgesteld, dit kan leiden tot schimmelgroei op de pallets, waardoor hun structurele integriteit wordt verzwakt.

Lage temperaturen zijn op zich niet schadelijk voor pallets, mits de pallets in een geventileerde ruimte worden opgeslagen of bij beter weer buiten kunnen drogen.

Vochtigheid en regen hebben een nog groter effect op het kwaliteitsverlies van houten pallets dan ijs en sneeuw. Door regenval worden houten pallets snel vochtig en dat bevordert schimmelvorming, vooral als de vochtige dragers te dicht op elkaar staan of in plastic zijn gewikkeld. Hoewel de mate van beschadiging per houtsoort kan verschillen, geldt dat hoe langer pallets worden blootgesteld aan natte en regenachtige omstandigheden, hoe zwakker het hout wordt. Als pallets worden geladen met goederen terwijl ze nat zijn van de regen of smeltende sneeuw, is de kans groot dat ze tijdens het vervoer of de opslag in slecht geventileerde productiehallen of magazijnen bedekt raken met schimmelsporen. Als de met neerslag doordrenkte geladen pallet in plastic is gewikkeld, wordt dit risico nog verder vergroot.

Wanneer de temperatuur buiten daalt, is het belangrijk om het magazijn waar u uw ladingdragers opslaat zo voor te bereiden dat ze niet worden blootgesteld aan ijzel en sneeuw. Als u dit niet doet, zullen uw pallets het zwaar te verduren krijgen, en kan het werken met dergelijke dragers riskant zijn. Er zijn veel factoren die u kunt beïnvloeden om uw pallets in goede conditie te houden tijdens de winter.

Tips voor winteronderhoud van houten pallets.

Als u deze tips opvolgt, verkleint u de kans dat uw pallets beschadigd raken tijdens de winterperiode.

Beveilig uw pallets en doe de kwaliteitscheck

De kwaliteit en structurele integriteit van pallets kan verslechteren door verschillende factoren, zoals koude, vocht, herhaald gebruik, mechanische schade of zware ladingen.

Het is de moeite waard om uw pallets regelmatig te inspecteren om eventuele defecten op te sporen en verdere schade te voorkomen. Wij repareren regelmatig pallets in onze magazijnen, dus wij helpen u graag om de kwaliteit van uw logistieke dragers te verbeteren.

Voordat het begint te regenen of sneeuwen, is het verstandig stappen ondernemen ter bescherming van uw pallets. Indien mogelijk, is het de moeite waard om zo snel mogelijk te controleren op schade. Hopelijk heeft neerslag de sterkte van het pallethout niet heeft aangetast en is er geen aantasting door schimmel dankzij een vochtige omgeving. Als dit proces wordt verwaarloosd en het hout afwisselend nat wordt en uitdroogt, zal het uiteindelijk zijn sterkte verliezen. Het is daarom belangrijk dat pallets zorgvuldig worden geïnspecteerd voordat ze verder worden gebruikt. Zwakke en versleten pallets vormen een risico voor de goederen die worden vervoerd en de werknemers en apparatuur die ermee werken.

Pallets opslaan op een droge en geventileerde plaats

De beste plaats om pallets op te slaan is in een luchtige omgeving. Dit kan bijvoorbeeld een schuur zijn die aan één of twee kanten beschut is. Dit is belangrijk omdat pallets het snelst bederven als ze in een vochtige omgeving worden opgeslagen. Als de pallets zogeheten 'oppervlaktevocht' hebben, moeten ze zo snel mogelijk buiten of in een goed geventileerde ruimte worden gedroogd.

Als houten pallets met een minimale vochtigheidsgraad in een gesloten of slecht geventileerde ruimte met een hoge relatieve vochtigheid (meer dan 90%) worden geplaatst, zal de vochtigheidsgraad van het hout gaan stijgen en is de ontwikkeling van schimmels slechts een kwestie van tijd. Als de houten pallets daarentegen in een droge, goed geventileerde opslagplaats staan of bij goed weer buiten worden opgeslagen, wordt de ontwikkeling van schimmels en zwammen die het hout aantasten, aanzienlijk afgeremd door de luchtstroom.

Het is de moeite waard na te denken over de manier waarop houten pallets worden opgeslagen. Hout is een zeer nuttig en stevig materiaal voor het bouwen van pallets maar het trekt water aan en houdt dit vast. Stapel daarom geen vochtige pallets naast droge pallets op, want dan zullen ook deze vochtig worden. Het vochtgehalte moet ook regelmatig worden gemeten door een bevoegd persoon wanneer de pallets in het magazijn worden geleverd. Zo mag het vochtgehalte van nieuwe EPAL-pallets niet meer dan 22% bedragen. Het is noodzakelijk een ruimte van 30 tot 50 cm te laten tussen de paletten en eventuele muren om een goede luchtcirculatie te verzekeren.

Pallets kunnen het beste niet op een te warme plaats worden opgeslagen, want dan kunnen de planken van de pallets splijten. Er moet bovendien aandacht worden besteed aan de technische staat van de pallets, vooral die onderaan de stapel, omdat hun structurele gebreken kunnen leiden tot schade en het omvallen van alle pallets in de stapel.

Investeer in het beste materiaal

De beste manier om houten pallets te onderhouden is ze in een droge omgeving te bewaren en hun kwaliteit regelmatig te controleren. Soms is het echter de moeite waard om te onderzoeken of het palletmateriaal van hout kan worden vervangen door plastic. Hoewel kunststof pallets duurder zijn in aanschaf, zijn er verschillende situaties waarin ze de betere optie zijn. Dit zijn onder andere omgevingen die hoge hygiëne-eisen hebben, zoals die in de voedingsmiddelenindustrie of de medische sector. Ook in geautomatiseerde opslagsystemen, zware kunststof pallets vanwege hun ideale maatstandaardisatie. Kunststof pallets van HDPE en PP (polyurethaan en polypropyleen) zijn bestand tegen lage temperaturen, absorberen geen water en behouden hun vorm.

Door deze eenvoudige tips voor palletopslag op te volgen, bent u voorbereid op elk weertype dat het winterseizoen kan brengen.

Problemen met opslag?

Hoe voorkomt u financieel verlies als gevolg van beschadigde houten pallets? Het is belangrijk dat u uw pallets opslaat in een droog en geventileerd magazijn met een relatief constante temperatuur. Als u uw pallets in een geschikte, geventileerde opslagplaats onderbrengt, kunt u zeker zijn van de efficiëntie. Bovendien beveiligt u uw opgeslagen goederen, en dat is belangrijk bij het huren van opslagruimte.

Bent u geïnteresseerd in het houten pallets? Lees meer op de blog:

  • Wilt u kosten verlagen? Repareer pallets, rolcontainers en stellingen.
  • Heeft u te weinig ruimte in uw magazijn? Wij kopen uw onnodige verpakkingen terug
  • Euro houten palletreparatie - bespaar kosten