EUDR en de impact op het duurzame beheer van houten verpakkingen

EUDR en de impact op het duurzame beheer van houten verpakkingen

Wist je dat het verlies van primaire tropische bossen 2023 3,7 miljoen hectare bedroeg? Dit komt overeen met bijna 10 voetbalvelden per minuut. Al deze ontbossing resulteerde in 2,4 gigaton (Gt) koolstofdioxide-emissies in 2023, wat gelijkstaat aan bijna de helft van de jaarlijkse fossiele brandstofemissies in de Verenigde Staten. In het licht van zo’n drastisch verlies aan bossen heeft de EUDR als doel te reguleren hoe industrieën houtproducten inkopen, gebruiken en beheren, wat aanzienlijke gevolgen zal hebben voor de logistiek en de supply chain.

Houten verpakkingen van pallets en kratten tot beschermende verpakkingen, spelen een sleutelrol in de wereldwijde supply chain. Echter, naarmate de EUDR de controle op ontbossing en illegale houtkap aanscherpt, staan bedrijven onder toenemende druk om ervoor te zorgen dat hun houten verpakkingen verantwoord zijn verkregen en duurzaam worden gebruikt.

In dit artikel zullen we bekijken hoe de EUDR de duurzame inzet van houten verpakkingen in de gehele supply chain zal beïnvloeden.

Wat dekt de EUDR-richtlijn?

Op 29 juni 2023 is de EU Deforestation Regulation (EUDR afgekort) vastgesteld om wereldwijd bosdegradatie te bestrijden. Voor de meeste bedrijven is deze regeling van kracht voor grote ondernemingen vanaf 30 december 2025, en voor eenmanszaken en mkb-bedrijven vanaf 30 juni 2026. De EUDR vervangt de EU Timber Regulation (EUTR - EU Houtverordening) en breidt zijn reikwijdte uit door niet alleen hout te reguleren, maar ook andere grondstoffen die een bedreiging vormen voor bossen, zoals soja, palmolie en, belangrijker nog, houtproducten, inclusief verpakkingsmaterialen.

Primaire doelen en doelstellingen van de EUDR

Het primaire doel van de EUDR (EU) 2023/1115 is 'om de uitstoot van broeikasgassen en het verlies van biodiversiteit te verminderen door het verbruik van "ontbossingsvrije" producten te bevorderen en de impact van de EU op wereldwijde bosdegradatie te verminderen.'

Primaire doelen en doelstellingen van de EUDR

De belangrijkste oorzaak van deze negatieve fenomenen is de uitbreiding van landbouwgrond, gekoppeld aan de productie van grondstoffen zoals vee, hout, cacao, soja, palmolie, koffie, rubber en enkele van hun afgeleide producten, zoals leer, chocolade, banden of meubels. Als een belangrijke economie en consument van deze grondstoffen die aan ontbossing en bosdegradatie zijn gekoppeld, is de EU gedeeltelijk verantwoordelijk voor het probleem en wil ze het oplossen.

De nieuwe regels zijn gericht op:

  • Een situatie vermijden waarin de hierboven genoemde producten, aangeschaft door Europeanen, bijdragen aan ontbossing en degradatie van bossen in de EU en wereldwijd.

Dit vereist ervoor te zorgen dat producten afkomstig zijn van grond die na 31 december 2020 niet is ontbost. Ze moeten ook voldoen aan de regelgeving van het land waarin ze worden geproduceerd.

  • De koolstofemissies van de consumptie en productie van relevante goederen door de EU met ten minste 32 miljoen metrische ton per jaar verminderen.
  • Ontbossing aanpakken die het gevolg is van de uitbreiding van de landbouw voor de productie van gereguleerde goederen en bosdegradatie.

(source:https://environment.ec.europa.eu/topics/forests/deforestation/regulation-deforestation-free-products_en)

De bovenstaande richtlijnen zijn ontwikkeld door de Europese Commissie om nationale autoriteiten, EU-operators en andere belanghebbenden informatie te bieden over de uitvoering van de EU Non-Deforestation Regulation (EUDR).

Houten verpakkingen in de schijnwerpers: Wat is het belang van de EUDR?

Houten ladingdragers, waaronder pallets, kratten en containers, bieden een duurzame oplossing voor het veilig vervoeren van goederen over lange afstanden met herbruikbaarheid. De herkomst van hout voor deze materialen staat momenteel echter onder druk vanwege de milieueffecten die gepaard gaan met ontbossing.

Wat is het belang van de EUDR

Als houten verpakkingen verantwoord worden verkregen en beheerd, zijn ze een zeer duurzame optie. Hout is biologisch afbreekbaar, recyclebaar en herbruikbaar, waardoor de behoefte aan wegwerpbare materialen vermindert. Bovendien fungeren duurzaam beheerde bossen als koolstofputten, die koolstofemissies compenseren en bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

EUDR-naleving: uitdagingen en kansen voor de houtverpakkingsindustrie

Naleving van de EUDR-regelgeving zal van bedrijven vereisen om rigoureuze processen te implementeren voor het volgen van hout en het verifiëren dat dit niet bijdraagt aan ontbossing. Dit zal aanzienlijke wijzigingen in de bestaande supply chain managementstemen van veel bedrijven vereisen.

Een andere uitdaging is dat bedrijven zullen moeten investeren in nieuwe technologieën om gemakkelijker de herkomst van het hout te identificeren of extra personeel moeten aannemen om de naleving te beheren. Het is echter de moeite waard deze kosten te zien als een investering in duurzame groei op de lange termijn en concurrentievermogen op de markt.

Hoewel de EUDR uitdagingen met zich meebrengt, biedt het ook kansen voor innovatie. Bedrijven die proactief duurzame praktijken toepassen, zullen ongetwijfeld milieu-bewuste klanten aantrekken. Duurzaam gebruik van verpakkingen kan het ontwikkelen van nieuwe materialen, het verbeteren van recyclingprogramma's of het toepassen van principes van de circulaire economie om afval te verminderen omvatten.

Impact van de EUDR op innovatie en implementatie van groene logistiek

De EUDR ondersteunt een circulaire economie door bedrijven aan te moedigen verpakkingen te hergebruiken en te recyclen in plaats van te vertrouwen op het voortdurende gebruik van nieuwe hulpbronnen. Voor de houtverpakkingsindustrie betekent dit het creëren van systemen om de terugkeer en renovatie van pallets, kratten en andere houtproducten te faciliteren.

Door de levenscyclus van houtproducten te verlengen en de behoefte aan nieuwe grondstoffen te verminderen, kunnen bedrijven hun milieu-impact minimaliseren en nauwer aansluiten bij de principes van een circulaire economie.

Dit kan onder meer inhouden dat er wordt geïnvesteerd in duurzamere houten verpakkingen of dat er nieuwe methoden worden ontwikkeld voor het renoveren en hergebruiken van pallets, kratten of extensies.

Hoe voldoet Rotom aan de EUDR-richtlijn?

Bij Rotom Groop kopen we momenteel alleen hout van PEFC-FSC of staatsbossen. Om naleving van de nieuwe regelgeving te waarborgen, is er een cross-functioneel projectteam opgericht om een tijdige implementatie van het rapportageproces voor de EUDR en onze klanten te waarborgen.

Dit omvat onder andere het aanpassen van onze interne supply chain-tracking en nog gedetailleerdere analyses van onze conforme leveranciers.

Het is ook vermeldingswaardig dat de EUDR-richtlijn niet van toepassing is op gebruikte producten of producten die van gerecycleerde materialen zijn gemaakt. Het aanbod van Rotom omvat ook dergelijke producten.

Hieronder bespreken we drie essentiële diensten die Rotom, een ervaren en bewuste leverancier, toepast bij bedrijven om het beheer van verpakkingen duurzamer te maken..

De rol van packaging recovery in duurzame logistiek

Packaging recovery omvat het verzamelen van gebruikte verpakkingen, deze indien nodig repareren en opnieuw in de supply chain introduceren. Dit proces is cruciaal voor het verminderen van afval en het conserveren van grondstoffen, wat een belangrijk doel is van de EUDR. Door houten verpakkingen te herstellen en opnieuw te gebruiken, kunnen bedrijven hun afhankelijkheid van nieuwe materialen minimaliseren, wat helpt om ontbossing te verminderen.

Om effectief houtverpakking te herstellen en opnieuw te gebruiken, moeten bedrijven duidelijke richtlijnen en systemen voor verzameling, reparatie en herverdeling opstellen. Dit kan onder meer inhouden dat ze samenwerken met Rotom als duurzame logistieke dienstverlener, investeren in packaging recovery en technologie gebruiken om de staat en locatie van verpakkingsmaterialen te volgen. Op deze manier kunnen bedrijven kosten verlagen, voldoen aan de EUDR en bijdragen aan het behoud van een duurzame supply chain.

Milieuvoordelen van pooling van houten ladingdragers

Pooling van pallets, palletranden of andere verpakkingen is een systeem waarin bedrijven een gemeenschappelijke pool van media delen in plaats van hun eigen te bezitten. Dit model vermindert de noodzaak voor een bedrijf om verpakkingen aan te schaffen en te onderhouden, wat leidt tot een efficiënter gebruik van hulpbronnen en minder afval. Verpakkingspooling wordt beheerd door een derde partij (Rotom), die ervoor zorgt dat pallets regelmatig worden onderhouden, gerepareerd en geleverd voor hergebruik.

Pallet pooling past goed bij de duurzaamheidsdoelen van de EUDR. Hoe langer we elke houten verpakking gebruiken, hoe meer we de behoefte aan nieuw hout verminderen en de ecologische voetafdruk van logistieke operaties verlagen.

Hoe sluit de packaging recovery aan bij de doelstellingen van de EUDR?

Een packaging recovery repair service biedt veel voordelen, aangezien het je in staat stelt om je pallets (of randen, kratten) in de best mogelijke staat te houden in plaats van nieuwe carriers aan te schaffen. Dit vermindert de milieueffecten van de productie van nieuwe pallets en zorgt ervoor dat alle pallets in omloop voldoen aan de wettelijke normen.

Bij Rotom repareren we Europallets in overeenstemming met de EPAL-licentie, zodat ze 100% bruikbaar en uitwisselbaar zijn. Dit is duurzaam verpakkingsbeheer, omdat regelmatig herstel van houten verpakkingen de levensduur van producten verlengt, waardoor het kappen van bomen en de energie die anders zou worden gebruikt voor het produceren en vervoeren van nieuwe carriers wordt bespaard.

Veranderingen voor een duurzame toekomst

De EUDR vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts in de wereldwijde inspanningen om ontbossing te bestrijden en het duurzame gebruik van natuurlijke hulpbronnen te bevorderen. Voor de houtverpakkingsindustrie vormt deze regelgeving zowel een uitdaging als een kans. Als bedrijven ervoor kiezen om zich aan duurzaamheidpraktijken te houden, hebben ze niet alleen de regelgeving nageleefd, maar hebben ze ook een positieve impact op het gehele ecosysteem dat we gebruiken.

p>Als je wilt samenwerken met een ervaren logistieke partner op het gebied van duurzame supplychain nodigen we je uit om contact met ons op te nemen. Onze specialisten beantwoorden graag vragen en bieden begeleiding bij het bewust gebruik van verpakkingen.